środa, 30 stycznia 2013

Wiejska zapiekanka ziemniaczana

Przeglądałam niedawno pewne pisemko kulinarne i bardzo spodobało mi się zdjęcie zapiekanki ziemniaczanej...
A, że nadal mamy zimę to zapiekanka ziemniaczana z wiejskim akcentem sprawdza się idealnie...
I wreszcie miałam okazję stanąć w kuchni i komponować ze sobą smaki...
Jak mi wyszło?? Sami się przekonajcie...

Składniki: (dla 3 osób)
- 6 średnich ziemniaków
- 1 średnia pietruszka
- 2 średnie cebule
- 30 dkg boczku (u mnie był surowy, ale świetnie sprawdzi się też wędzony)
- 200 ml śmietany 24%
- 10 dkg żółtego sera
- 100 ml bulionu drobiowego (u mnie z kostki rosołowej)
- 1/2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy

Wykonanie:
Ziemniaki i pietruszkę obrać i pokroić w talarki grubości ok 0.5cm. Gotować w lekko osolonej wodzie, aż będą prawie miękkie.
W międzyczasie pokroić boczek w cienkie słupki, a cebulę w piórka. Podsmażyć razem na patelni, aż cebula i boczek się zarumienią.
W szklance rozmieszać śmietanę, stopniowo dodając bulion, ser żółty, tymianek i mąkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Warzywa odcedzić na sicie.
Naczynie żaroodporne nasmarować olejem. Układać w nim warstwami przygotowane składniki w kolejności: ziemniaki z pietruszką, boczek z cebulą, niewielka ilość sosu śmietanowego, aż do zużycia wszystkich składników.
Zapiekać w piekarniku w temperaturze 200 °C przez ok. 30 minut.

Gotowe. Smacznego.


niedziela, 27 stycznia 2013

Zupa meksykańska - prawie sopa de tortilla :)

Ukochany kiedyś zasmakował podobnej zupy w meksykańskiej knajpce...
Bardzo chciał, żeby upichcić mu taką....
Stworzyłam więc coś takiego... 
Zjadł z dokładką, więc dałam radę...

Składniki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 0.5 l bulionu drobiowego
- 0.5 l bulionu wołowego
- 3/4 puszki krojonych, obranych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 łyżeczki papryczki Jalapeño (u mnie w wersji suszonej, kruszonej)
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1/2 awokado 
- 2 łyżki startego żółtego sera (u mnie Ementaler)
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka sól
- 1 placek tortilli kukurydzianej.
- olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
Do garnka wlać bulion drobiowy i wołowy oraz krojone pomidory. Cebulę i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do garnka z płynami. Dodać papryczkę Jalapeño, chili, sól i pieprz. Gotować na niewielkim ogniu przez 1h.
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w średniej wielkości kostkę. Podsmażyć na oleju i dodać do gotującej się zupy na 10 minut przed końcem gotowania. 
Tortillę pokroić w cienkie paseczki. Podsmażyć na patelni, tak aby stały się chrupiące.

Awokado obrać ze skórki i pokroić na cienkie paseczki (lub jak kto woli w kostkę) 


Na dno talerza/miski układamy paski tortilli, zalewamy zupą. Wierzch dekorujemy serem oraz awokado. 

Gotowe. Smacznego.



środa, 23 stycznia 2013

Zupa jarzynowa



Przepraszam, że dość długo nic się nie pojawiło na blogu, ale i tak, że zaczyna brakować czasu i sprzętu na realizację tego co się lubi robić.
U mnie za oknem leżą całe masy śniegu, a termometr pokazuje jakieś -7... 
Myślami krążę wokół potraw, które rozgrzeją po powrocie do domu, a jednocześnie będą łatwe, szybkie i oczywiście tanie...
Tak też moje myśli skoncentrowały się wokół zupy jarzynowej, czy wielowarzywnej (jak kto woli).
"Jarzynówka" jest świetną zupą na zimę. Tak! Jest świetna.

Składniki:
- 1 udko z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 średni ziemniaki
- ½ średniego selera
- ½ opakowania mrożonki wielowarzywnej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka mąki
- 1 kostka rosołowa (drobiowa)
-sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Wodę zagotować w garnku. Udko z kurczaka umyć i przełożyć do gotującej się wody. Gotować 15 minut. 

Warzywa umyć, obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę, dodać do kurczaka. Gotować 10 minut. Kolejno dodać mrożonkę warzywną. Gotować do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie, a skórka z kurczaka będzie ładnie dochodzić. 

Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy, kostkę rosołową oraz zaprawić zupę mąką rozmieszaną ze śmietaną. 

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotowe. Smacznego.


sobota, 19 stycznia 2013

Imprezowe menu, czyli przekąski na zimno cz. IV

Część IV i ostatnia mojego małego blogowego maratonu...

Pomysł IV: Naleśnikowe zawijańce na słono.

Pomysł narodził się, z resztą jak zawsze, przypadkiem w nocy. Nocą najfajniej się myśli o gotowaniu... W głowie same układają się składniki, wykonanie i prezentacja... 
Chciałam zrobić coś innego, niż przedstawione wcześniej pomysły, ale też nie tak dziwnego, że goście będą się bali spróbować...
Powstały zawijańce z naleśników.

Składniki:
- naleśniki - przepis na ciasto i wykonanie tu
  • - 0.5l wody
  • - 2 jajka
  • - mąka („na oko”)
  • - szczypta soli
- dodatki:
  • kilka rodzajów wędlin
  • starty żółty ser
  • liście sałaty
  • ogórki korniszon i świeży 
  • pomidor
  • majonez
  • ketchup
  • sos "Jak z McDonald's" - przepis tu 
  • sos czosnkowy (pisałam, że przepis podam przy najbliższej okazji)
Wykonanie:  
Usmażyć naleśniki, wystudzić je. Następnie na naleśnik nałożyć niewielką ilość wybranego sosu, ułożyć na nim dowolnie wybrane składniki i zawinąć w rulon. Pokroić na 3 części. Ułożyć na talerzu/półmisku.

Gotowe.


Imprezowe menu, czyli przekąski na zimno cz. III

Pomysł III: Trójkątne kanapeczki z chleba tostowego

Wydawać by się mogło, że to taki banał, że aż szkoda o nim pisać. Jednak zobaczcie sami na zdjęcie… Nie wyglądają fajnie i smakowicie??

Wersja I: Trójkąciki z wędliną.

Składniki:
- chleb tostowy
- kilka rodzajów wędlin (u mnie salami z pieprzem, wędlina z kurczaka, szynka z gruszką)
- żółty ser
- liście sałaty
- ogórki korniszon i świeży (pokrojone w plasterki)
- pomidor (pokrojony w plasterki)
- majonez
- ketchup
- sos „Jak z McDonald’s” przepis tu
- sos czosnkowy (domowej roboty. Przepis podam przy najbliższej okazji)

Wykonanie:
Na kromkę chleba tostowego nałożyć niewielką ilość wybranego sosu. Na nim ułożyć dowolnie wybrane składniki (nie koniecznie wszystkie na raz, bo kanapki będą przeładowane). Polać odrobiną sosu. Nakryć drugą kromką chleba tostowego. Przekroić na skos, aby uzyskać trójkątny kształt.

Wersja II: Trójkąciki z pastą jajeczną.

Ukochany kocha pastę jajeczną pod każdą postacią, więc dostał też taką wersję imprezowych kanapek.

Składniki:
- chleb tostowy
- pasta jajeczna – przepis tu
- ew. majonez

Wykonanie:
Kromkę chleba tostowego posmarować sporą ilością pasty jajecznej, dodać niewielką inność majonezu na wierzch i nakryć drugą kromką chleba tostowego. Przekroić na skos.

Wersja III: Trójkąciki łososiowe.

Składniki:
- chleb tostowy
- wędzony łosoś (w plastrach)
- biały ser
- sól/pieprz do smaku

Wykonanie:
Kromkę białego chleba posmarować niewielką ilością białego sera, na nim ułożyć plasterek łososia. Doprawić solą i pieprzem. Nakryć drugą kromką chleba i przekroić na skos.


Imprezowe menu, czyli przekąski na zimno cz. II



Pomysł II: Babeczki w czterech odsłonach.

Odsłona I: Babeczki z pastą jajeczną.

Składniki:
- babeczki kruche do nadziewania na słono/ pikantnie (ja kupiłam gotowe)
- pasta jajeczna domowej roboty – przepis tu (warto zrobić całą podaną w przepisie porcję, bo pasta jajeczna wystąpi w jeszcze jednym pomyśle)
- listki pietruszki dla ozdoby.

Wykonanie:
Babeczki nadziewać niewielką ilością pasty jajecznej. Przyozdobić listkiem pietruszki.

Odsłona II: Babeczki z pastą pomidorowo – bazyliową.

Składniki:
- ¼ kostki białego sera
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 solidna łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- całe oliwki dla ozdoby.

Wykonanie:
Ser, koncentrat pomidorowy i bazylię dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nadziewać babeczki niewielką ilością pasty. Udekorować oliwką.

Odsłona III: Babeczki z pastą paprykową.

Składniki:
- 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
- 4-5 kawałków papryki konserwowej(ilość zależna od wielkości kawałków) – posiekać w bardzo drobną kostkę
- sól/pieprz do smaku
- papryka konserwowa pokrojona w kosteczkę dla ozdoby

Wykonanie:
Wymieszać serek homogenizowany z posiekaną papryką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nadziać babeczki pastą, wierzch ozdobić kawałkami papryki.

Odsłona IV: Babeczki z pastą ziołową.

Składniki:
- ¼ kostki sera białego
- 1 łyżka serka homogenizowanego naturalnego
- szczypta suszonego estragonu, tymianku, pietruszki,
- plasterki ogórka korniszona dla ozdoby.

Wykonanie:
Wymieszać ser biały, homogenizowany oraz zioła. Nadziewać babeczki niewielką ilością pasty, wierzch ozdobić plasterkiem korniszona.



Imprezowe menu, czyli przekąski na zimno cz. I



Na czasie… Zimne przekąski to obowiązkowy punkt każdej mniejszej, czy większej imprezy karnawałowej… I nie tylko… 

Pomysł narodził się w zeszły weekend, kiedy odwiedzili nas Znajomi…

 Powstały 4 różne pomysły, które urozmaicały nas stół.. Kolorowe, małe… Można rzec na jeden, góra dwa kęsy…

W niektórych miejscach celowo nie podaję ilości składników, bo sami najlepiej wiecie ile czego chcecie zrobić.


Pomysł I: Kolorowe koreczki.

Wiem, może oklepane, ale zawsze zdają egzamin… I fajnie wyglądają...

Składniki:
- chleb pokrojony w kostkę (powiedzmy wielkości 1cm/1cm)
- wędliny - kilka rodzajów ( u mnie były to wędliny w plasterkach – mniej roboty, efekt taki sam)
- ogórek świeży (pokrojony w kostkę)
- ogórek korniszon (pokrojony w plasterki)
- papryka konserwowa – dwa kolory (pokrojona w kostkę)
- oliwki całe

Wykonanie: 

Wszystkie składniki ponabijać na wykałaczki w wymyślonej przez siebie kolejności. Ładnie ułożyć na półmisku / dużym talerzu.

Gotowe. Smacznego.