Wczorajszy sos świetnie nadaje się nie tylko jako dodatek do kanapek czy burgerów.
Jego słodycz nadaje całkowicie inny wymiar skrzydełkom.
Polecam, bo u mnie skrzydełka w tej postaci zrobiły furorę.
Składniki: (dla 2 osób)
- 7 skrzydełek z kurczaka
- 5 łyżek sosu barbecue - przepis tu
Wykonanie:
Skrzydełka dokładnie umyć i oczyścić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i dokładnie pokryć sosem barbecue. Naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na min. 3h (najlepiej na całą noc).
Piekarnik nagrzać do 220°C. Skrzydełka piec z włączonym termoobiegiem ok. 20 minut.
Jako dodatek polecam pieczonego ziemniaka.
Gotowe. Smacznego.
czwartek, 28 lutego 2013
środa, 27 lutego 2013
Sos barbecue - BBQ
Życie, dopadło mnie w ostatnim czasie życie...
Teraz wracam do tego co kocham, z Ukochanym przy boku, z nowymi siłami i pomysłami.
Dzisiaj prezentuję to co jutro będzie częścią mojego obiadu.
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 400 ml ketchupu
- 2 czubate łyżki cukru
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złotobrązowy kolor na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać cukier. Podgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści. Całość zalać ketchupem i dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy i sos Worcestershire. Gotować 5-10 minut, aż sos zgęstnieje.
Gotowe. Smacznego.
Teraz wracam do tego co kocham, z Ukochanym przy boku, z nowymi siłami i pomysłami.
Dzisiaj prezentuję to co jutro będzie częścią mojego obiadu.
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 400 ml ketchupu
- 2 czubate łyżki cukru
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złotobrązowy kolor na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać cukier. Podgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści. Całość zalać ketchupem i dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy i sos Worcestershire. Gotować 5-10 minut, aż sos zgęstnieje.
Gotowe. Smacznego.
piątek, 15 lutego 2013
Łazanki z kapustą i mięsem.
Czasem zapomina się o tych najprostszych potrawach...
Dzisiaj przypominam smak łazanek, które na moim stole ostatnio były całe "wieki" temu...
Składniki: (dla 2 osób i całej masy dokładek)
- 1/2 opakowania makaronu łazanki
- 35 dkg kiszonej kapusty
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 mała cebula
- 1/2 kostki rosołowej drobiowej
- vegeta, pieprz, mielona ostra papryka, 1 liść laurowy
- 1/2 szklanki wody
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Makaron łazanki ugotować w dobrze osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć do momentu zrumienienia mięsa. Dodać kiszoną kapustę, podlać wodą i dołożyć listek laurowy. Dusić pod przykryciem, aż kapusta stanie się miękka.
Następnie wrzucić kostkę rosołową oraz doprawić do smaku.
Całość wymieszać z ugotowanym makaronem.
Gotowe. Smacznego.
UWAGA!! jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna można ją kilka razy przelać wodą i dobrze odcisnąć - będzie mniej kwaśna.
Dzisiaj przypominam smak łazanek, które na moim stole ostatnio były całe "wieki" temu...
Składniki: (dla 2 osób i całej masy dokładek)
- 1/2 opakowania makaronu łazanki
- 35 dkg kiszonej kapusty
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 mała cebula
- 1/2 kostki rosołowej drobiowej
- vegeta, pieprz, mielona ostra papryka, 1 liść laurowy
- 1/2 szklanki wody
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Makaron łazanki ugotować w dobrze osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć do momentu zrumienienia mięsa. Dodać kiszoną kapustę, podlać wodą i dołożyć listek laurowy. Dusić pod przykryciem, aż kapusta stanie się miękka.
Następnie wrzucić kostkę rosołową oraz doprawić do smaku.
Całość wymieszać z ugotowanym makaronem.
Gotowe. Smacznego.
UWAGA!! jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna można ją kilka razy przelać wodą i dobrze odcisnąć - będzie mniej kwaśna.
czwartek, 14 lutego 2013
Truskawki w czekoladzie - na Walentynki
Piękne, słodkie i zmysłowe...
Zwieńczą każdy wieczór...
U mnie zagrają z lampką dobrego wina...
Składniki:
- 1 opakowanie truskawek
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/2 tabliczki białej czekolady
Wykonanie:
Czekolady rozpuścić w kąpielach wodnych. Truskawki zanurzać w czekoladzie, dokładnie je nią pokrywając. Odkładać na pergamin. Wstawić do lodówki.
Kiedy czekolada zastygnie na truskawkach można oddać się przyjemności z ich jedzenia
Gotowe. Smacznego.
Zwieńczą każdy wieczór...
U mnie zagrają z lampką dobrego wina...
Składniki:
- 1 opakowanie truskawek
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/2 tabliczki białej czekolady
Wykonanie:
Czekolady rozpuścić w kąpielach wodnych. Truskawki zanurzać w czekoladzie, dokładnie je nią pokrywając. Odkładać na pergamin. Wstawić do lodówki.
Kiedy czekolada zastygnie na truskawkach można oddać się przyjemności z ich jedzenia
Gotowe. Smacznego.
Zupa z kukurydzy - na walentynki
Coś innego, chociaż to zupa kukurydziana. Walentynki dają okazję, żeby zaskoczyć ukochaną osobę czymś wyjątkowym.
Bardzo prosta w przygotowaniu, a jednak pyszna...
Sukces gwarantuje niewielka ilość składników, czyli prostota. I ta zasada dotyczy każdego dania - im mniej, tym więcej...
Składniki: (3 porcje)
- 1 i 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1.5l bulionu drobiowego (u mnie z kostki)
- 20 dkg paprykowego salami
- 1 średnia cebula
- 3-4 łyżki śmietany 12%
- po 1 łyżeczce: pieprzu, mielonej kolendry, ostrej papryki
- sól do smaku
- olej rzepakowy
Wykonanie:
Salami pokroić w cienkie paseczki, cebulę w drobną kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Zagotować bulion. Dodać do niego odsączoną kukurydzę konserwową oraz podsmażoną cebulę i salami. Doprowadzić do wrzenia. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu 30 minut.
W szklance rozmieszać śmietanę z odrobiną zupy. Połączyć z resztą zupy w garnku. Gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku solą.
Gotowe. Smacznego.
Bardzo prosta w przygotowaniu, a jednak pyszna...
Sukces gwarantuje niewielka ilość składników, czyli prostota. I ta zasada dotyczy każdego dania - im mniej, tym więcej...
Składniki: (3 porcje)
- 1 i 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1.5l bulionu drobiowego (u mnie z kostki)
- 20 dkg paprykowego salami
- 1 średnia cebula
- 3-4 łyżki śmietany 12%
- po 1 łyżeczce: pieprzu, mielonej kolendry, ostrej papryki
- sól do smaku
- olej rzepakowy
Wykonanie:
Salami pokroić w cienkie paseczki, cebulę w drobną kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Zagotować bulion. Dodać do niego odsączoną kukurydzę konserwową oraz podsmażoną cebulę i salami. Doprowadzić do wrzenia. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu 30 minut.
W szklance rozmieszać śmietanę z odrobiną zupy. Połączyć z resztą zupy w garnku. Gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku solą.
Gotowe. Smacznego.
niedziela, 10 lutego 2013
Karkówka...
Za oknem znowu szaro... A w domu grillowanie...
Niedzielny obiad...
Karkówka z grilla w przepysznej marynacie z pieczonym ziemniakiem i zieloną sałatą..
Poezja...
Składniki:(dla 2 osób)
- 2 plastry karczku o grubości ok 1.5cm
- 2 ziemniaki
Marynata do mięsa:
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżka wegety
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki papryczki jalapeno (u mnie suszona)
- 1/2 główki cebuli posiekanej w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 5-6 łyżek oleju rzepakowego
Wykonanie:
Mięso umyć przełożyć do miski. Dodać przyprawy, cebulę, czosnek oraz olej. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum 3h. Polecam pozostawienie mięsa na całą noc.
Ziemniaki umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować ok.20minut. Następnie odcedzić, zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku kolejne 15-20minut w temperaturze 200°C.
W międzyczasie rozgrzać grill i ułożyć na nim zamarynowane mięso. Grillować ok.10-12 minut, aż w środku będzie miękkie.
Ziemniaki wyjąć z piekarnika, odwinąć z foli. Z wierzchu posypać solą oraz położyć odrobinę masła.
Wszystkie składniki ułożyć na talerzu. Podawać z ulubioną sałatką.
Gotowe. Smacznego.
Niedzielny obiad...
Karkówka z grilla w przepysznej marynacie z pieczonym ziemniakiem i zieloną sałatą..
Poezja...
Składniki:(dla 2 osób)
- 2 plastry karczku o grubości ok 1.5cm
- 2 ziemniaki
Marynata do mięsa:
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżka wegety
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki papryczki jalapeno (u mnie suszona)
- 1/2 główki cebuli posiekanej w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 5-6 łyżek oleju rzepakowego
Wykonanie:
Mięso umyć przełożyć do miski. Dodać przyprawy, cebulę, czosnek oraz olej. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum 3h. Polecam pozostawienie mięsa na całą noc.
Ziemniaki umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować ok.20minut. Następnie odcedzić, zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku kolejne 15-20minut w temperaturze 200°C.
W międzyczasie rozgrzać grill i ułożyć na nim zamarynowane mięso. Grillować ok.10-12 minut, aż w środku będzie miękkie.
Ziemniaki wyjąć z piekarnika, odwinąć z foli. Z wierzchu posypać solą oraz położyć odrobinę masła.
Wszystkie składniki ułożyć na talerzu. Podawać z ulubioną sałatką.
Gotowe. Smacznego.
sobota, 9 lutego 2013
Czekolada & Bita śmietana... Babeczka z czekolady
Jedno z najfajniejszych smakowo połączeń, jakie można sobie wymarzyć... Gorzka czekolada, waniliowa bita śmietana i mięta...
Przepyszne, przepyszne... I jakież proste i tanie....
Składniki: (10 babeczek)
- 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy z kąpieli wodnej.
Do robienia babeczek używamy papierowych papilotów do muffinek.
Wnętrze każdego z papilotów, przy użyciu pędzelka, dokładnie pokrywamy cieniutką warstwą roztopionej czekolady. Następnie wstawiamy je do lodówki i czekamy, aż czekolada zastygnie. Czynność powtarzamy 4-5 razy, do uzyskania dość grubej warstwy czekolady.
Kiedy ostatnia warstwa dobrze się zetnie delikatnie zdejmujemy papiloty. Babeczki zostawiamy w lodówce.
Do miseczki przelewamy śmietanę i dodajemy do niej ziarenka wanilii oraz cukier puder. Ubijamy.
Do babeczek wkładamy po łyżce bitej śmietany. Ozdabiamy listkami mięty.
Gotowe. Smacznego.
Przepyszne, przepyszne... I jakież proste i tanie....
Składniki: (10 babeczek)
- 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy z kąpieli wodnej.
Do robienia babeczek używamy papierowych papilotów do muffinek.
Wnętrze każdego z papilotów, przy użyciu pędzelka, dokładnie pokrywamy cieniutką warstwą roztopionej czekolady. Następnie wstawiamy je do lodówki i czekamy, aż czekolada zastygnie. Czynność powtarzamy 4-5 razy, do uzyskania dość grubej warstwy czekolady.
Kiedy ostatnia warstwa dobrze się zetnie delikatnie zdejmujemy papiloty. Babeczki zostawiamy w lodówce.
Do miseczki przelewamy śmietanę i dodajemy do niej ziarenka wanilii oraz cukier puder. Ubijamy.
Do babeczek wkładamy po łyżce bitej śmietany. Ozdabiamy listkami mięty.
Gotowe. Smacznego.
piątek, 8 lutego 2013
Co z tego będzie?? Zapowiedź jutra...
Tworzę... Kombinuję... Cieszę się wolnością posesyjną...
Co to może być?? I z czego jest??
Jak ktoś ma pomysł niech pisze w komentarzu jeśli zechce...
Jutro pokażę... I podam przepis...
Co to może być?? I z czego jest??
Jak ktoś ma pomysł niech pisze w komentarzu jeśli zechce...
Jutro pokażę... I podam przepis...
wtorek, 5 lutego 2013
Spaghetti z pieczarkami i porem
Obiad... A raczej obiado-kolacja...
Niemal identyczne robił jeden z bardzo znanych i cenionych światowych szefów kuchni...
I tak nawiasem mówiąc według mnie jest najlepszy... I bardzo inspiruje...
Z tego właśnie względu dzisiejsze danie...
Smak mnie zaskoczył... Było pysznie...
Składniki: (na 2 porcje)
- 10 małych pieczarek
- białej części pora (ja dałam 1/2 bo był duży)
- 150 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 3-4 łyżki śmietany 12%
- niecałe pół opakowania makaronu spaghetti.
- olej rzepakowy
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki.
Wykonanie:
Ugotować makaron al dente w dobrze osolonej wodzie, odcedzić i zostawić na sicie.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Por umyć i pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć pieczarki i por. Dodać bulion i zredukować objętość o 1/3. Następnie dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu przełożć makaron. Gotować 2-3 min.
Ułożyć na talerzu. Wierzch ozdobić natką pietruszki.
Gotowe. Smacznego.
Niemal identyczne robił jeden z bardzo znanych i cenionych światowych szefów kuchni...
I tak nawiasem mówiąc według mnie jest najlepszy... I bardzo inspiruje...
Z tego właśnie względu dzisiejsze danie...
Smak mnie zaskoczył... Było pysznie...
Składniki: (na 2 porcje)
- 10 małych pieczarek
- białej części pora (ja dałam 1/2 bo był duży)
- 150 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 3-4 łyżki śmietany 12%
- niecałe pół opakowania makaronu spaghetti.
- olej rzepakowy
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki.
Wykonanie:
Ugotować makaron al dente w dobrze osolonej wodzie, odcedzić i zostawić na sicie.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Por umyć i pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć pieczarki i por. Dodać bulion i zredukować objętość o 1/3. Następnie dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu przełożć makaron. Gotować 2-3 min.
Ułożyć na talerzu. Wierzch ozdobić natką pietruszki.
Gotowe. Smacznego.
piątek, 1 lutego 2013
Zupa buraczkowa
Za oknem pada deszcz już drugi dzień... Szaro i ponuro w koło...
W białej miseczce na moim stole czerwieni się wspaniała zupa z buraków...
Może dla kogoś będzie to barszcz czerwony... Chociaż w gruncie rzeczy nim nie jest...
Składniki: (dla 4 osób)
- 2 średnie buraki
- 6 średnich ziemniaków
- 2l wody
- barszcz biały w butelce
- 20 dkg boczku wędzonego
- 3 łyżki śmietany 24%
- 1 łyżka mąki
- kostka rosołowa drobiowa
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki i buraki obrać. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę, buraki w plasterki. Przełożyć do garnka, zalać wodą. Gotować do miękkości. Dodać kostkę rosołową. Pod koniec gotowania wlać barszcz biały (ilość zależy od indywidualnych upodobań - im więcej barszczu tym zupa będzie kwaśniejsza). W szklance rozmieszać śmietanę i mąkę z niewielką ilością zupy. Wlać do garnka. Gotować 3-5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Boczek pokroić w drobną kostkę. Wysmażyć na chrupiące skwarki.
Do talerzy wlać zupę. Wierzch dekorować skwarkami.
Gotowe. Smacznego.
UWAGA!! W moim rodzinnym domu tą zupę jada się z chlebem.
W białej miseczce na moim stole czerwieni się wspaniała zupa z buraków...
Może dla kogoś będzie to barszcz czerwony... Chociaż w gruncie rzeczy nim nie jest...
Składniki: (dla 4 osób)
- 2 średnie buraki
- 6 średnich ziemniaków
- 2l wody
- barszcz biały w butelce
- 20 dkg boczku wędzonego
- 3 łyżki śmietany 24%
- 1 łyżka mąki
- kostka rosołowa drobiowa
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki i buraki obrać. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę, buraki w plasterki. Przełożyć do garnka, zalać wodą. Gotować do miękkości. Dodać kostkę rosołową. Pod koniec gotowania wlać barszcz biały (ilość zależy od indywidualnych upodobań - im więcej barszczu tym zupa będzie kwaśniejsza). W szklance rozmieszać śmietanę i mąkę z niewielką ilością zupy. Wlać do garnka. Gotować 3-5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Boczek pokroić w drobną kostkę. Wysmażyć na chrupiące skwarki.
Do talerzy wlać zupę. Wierzch dekorować skwarkami.
Gotowe. Smacznego.
UWAGA!! W moim rodzinnym domu tą zupę jada się z chlebem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)