czwartek, 25 kwietnia 2013

Krówki? Karmelki? Domowe cukierki...

Domowy słodycz to w moim wykonaniu rzadkość, jednak czasem i słodycz popełniam w przypływie weny twórczej i w ramach "rozwoju osobistego"...
Wyszło całkiem słodkie... i kruche... Spróbujcie.

Składniki:
- 2.5 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka 3.2%
- 20g masła

Wykonanie:
Do rondelka wsypać cukier i zalać mlekiem. Gotować na małym ogniu często mieszając, do momentu, aż całość nabierze karmelowego koloru i będzie konsystencji śmietany (ja gotowałam ok. 1h, ale podobno można zrobić w 30 minut).
Następnie dodać masło i dokładnie wymieszać.
Przelać do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia lub dokładnie wysmarowanego masłem. Odstawić do wystygnięcia (najlepiej na całą noc). Pokroić w prostokąty dowolnej wielkości.

Gotowe. Smacznego.


poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Czerwony sos "na winie"

Dlaczego "na winie", bo jest w nim wszystko co było w lodówce i na pierwszy rzut oka dobrze się ze sobą komponowało na jednej patelni. I się udało, nawet bardzo. Warto wypróbować, bo sos przeszedł test smakowy Ukochanego, co nie jest wcale takie proste...

Składniki: (3-4porcje)
- 25 dkg wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 2 duże ogórki kiszone (u mnie z domowych weków)
- 150 g papryki konserwowej (u mnie z domowych weków)
- 1/2 puszki kukurydzy
- 50 g zielonych oliwek
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę podobnie jak boczek. Podsmażyć na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Zalać przecierem pomidorowym, gotować na małym ogniu przez 10 minut.
W międzyczasie pokroić paprykę w cienkie paski, a ogórki w talarki i dodać do sosu. Oliwki drobno posiekać, dodać pod koniec gotowania razem z kukurydzą. Doprawić do smaku sosem Worcestershire, cukrem, papryką, chili oraz pozostałymi przyprawami.
Gotować jeszcze 5 minut.

Zjedliśmy z makaronem penne.

Gotowe. Smacznego.


sobota, 13 kwietnia 2013

Zupa krem z białych warzyw z gorgonzolą

Co tu dużo pisać. Jest pyszna. Warto ugotować. Na pewno zrobię ją jeszcze nie raz...

Składniki: (4-6 porcji)
- 2 cebule
- 4 średnie ziemniaki
- biała część pora
- 1 pietruszka
- 1 średni seler
- 1.5l bulionu drobiowego
- 100ml śmietany 12%
- 5dkg sera gorgonzola
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Warzywa obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę. Pora umyć i pokroić w talarki. Wszystkie składniki przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Po ugotowaniu dodać ser i całość zmiksować na gładko.Ponownie zagotować
Śmietanę rozmieszać z odrobiną zupy, dodać do garnka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 5 minut.

UWAGA!! Idealnym dodatkiem są skwarki z wędzonego boczku.

Gotowe. Smacznego.


środa, 10 kwietnia 2013

Domowy kisiel ananasowy z puree z kiwi

W moim domu, w mojej kuchni dzisiaj hamburger, który już na blogu wystąpił o  tu  
Dla odmiany pokażę dziś coś super prostego, co przeniosło mnie i Ukochanego do czasów dzieciństwa.
Oczywiście kisiel można kupić w sklepie, ale ile w nim...??
Jak coś się samemu zrobi od podstaw to się wie co się je.

Składniki: ( 3-4 porcje)
- puszka ananasa (obojętnie czy w kawałkach czy plastrach)
- 500 ml wody
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżeczki cukru
- 2 kiwi

Wykonanie:
Do naczynia przelewamy sok z ananasa, dolewamy 400 ml wody i dodajemy cukier. Ananasa kroimy na małe kawałeczki i dokładamy do garnka. Stawiamy na gazie i zagotowujemy.
W szklance dokładnie mieszamy resztę wody z mąką. Łączymy z gotującym się płynem. Gotujemy 5 minut, na małym ogniu, często mieszając.

Kiwi obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Rozcieramy blenderem na gładką masę.

Gotowy kisiel przelewamy do szklanek. Wierzch dekorujemy puree z kiwi.

Gotowe. Smacznego.


niedziela, 7 kwietnia 2013

Bananowa kawka

Cóż pogoda jest, jaka jest... Nakłania raczej do spania, niż radosnego podskakiwania.
Mam wspaniały sposób na pyszną pobudkę - kawę w innej odsłonie.
Zapraszam więc... do kawki.

Składniki: (dla 2 osób)
- 250 ml kawy rozpuszczalnej
- 2 banany
- 2 łyżeczki cukru
- 150 ml mleka
- 100 ml śmietany 30%
- cynamon do ozdoby

Wykonanie:
Banany obrać, pokroić. Przełożyć do miseczki, zalać mlekiem i dokładnie zmiksować blenderem (ew. można banany rozgnieść widelcem). Powstałą masę zalać kawą oraz dodać cukier. Dokładnie wymieszać.
W osobnym naczyniu ubić śmietanę.
Napój przelać do wysokich szklanek, ozdobić bitą śmietaną oraz cynamonem.

Gotowe. Smacznego.


wtorek, 2 kwietnia 2013

Warkocze z ciasta drożdżowego na słono

Co tu zrobić? Co by tu zrobić...?
Decyzja zapadła.
Bułki z niespodzianką w środku... 

Składniki: (na 9 bułek)

Ciasto:
- 2.5 szklanki maki pszennej
- 5 łyżek oleju
- 3/4 szklanki ciepłej wody + odrobina wody do rozrobienia drożdży
- 2.5 dkg drożdży
- 1 niepełna łyżeczka cukru
- 1 niepełna łyżka mąki
- 1 łyżeczka soli

Dodatki:
- sos pomidorowy lub ketchup
- 5 pieczarek pokrojonych w plasterki
- 15 dkg startego żółtego ser
- kukurydza konserwowa
- oliwki
- wędlina pokrojona w paski
- oregano

Wykonanie:
Drożdże rozdrobnić, zmieszać z cukrem, łyżką mąki oraz ciepłą wodą. Odstawić do wystartowania.
Do naczynia, w którym będzie wyrabiane ciasto, wsypać mąkę oraz sól.  Kiedy drożdże "urosną" do mąki dodać olej, wodę oraz drożdże. Ciasto dokładnie zagnieść.  Uformować z niego kulę, posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto ma podwoić swoją objętość).
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, ponownie delikatnie zagnieść. Z ciasta uformować gruby wałek, podzielić go na 9 części.
Z każdej z nich wałkować cienki, okrągły placek (grubość ok. 0.5 cm).
W myślach podzielić placek dwoma pionowymi liniami na trzy części. Na środkową część nałożyć sos i pozostałe dodatki w ilości dowolnej. Boczne części placka naciąć w paski o grubości 1 cm. Nacięte ciasto zapleść w "warkocz". Wierzch posypać oregano.
Przełożyć na natłuszczoną blachę. Piec po 3-4 sztuki na jednej blasze w temperaturze 200°C przez 15-20 minut z termoobiegiem.

Gotowe. Smacznego.