sobota, 18 maja 2013

Sernik na zimno z piankami marshmallow

Podobny sernik wypatrzyłam w Internecie, jednak postanowiłam zrobić go po swojemu.
Jak niejednokrotnie wspominałam nie jestem fanką pieczenia, więc sernik na zimno w moim przypadku to idealny wybór.
Ma bajeczne kolory i jest równie bajeczny w smaku. Warto było.

Składniki: (tortownica 24cm)
- 1 galaretka w kolorze niebieskim
- 2 galaretki w kolorze mocnego różu
- 1 opakowanie pianek marshmallow
- 300g twarogu sernikowego
- 2 łyżki żelatyny
- cukier puder (u mnie ok. 1/3 szklanki, a ilość według uznania)
- 30dkg świeżych truskawek
- olej to natłuszczenia tortownicy

Wykonanie:
Galaretkę niebieską przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić do momentu, aż zacznie delikatnie tężeć. W międzyczasie tortownicę natłuścić olejem, a na jej dnie ułożyć pianki marshmallow. Zalać tężejącą galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia.
Przygotować jedną różową galaretkę. Lekko tężejącą wylać na galaretkę niebieską. Odstawić ponownie do zastygnięcia.
W misce wymieszać twaróg z cukrem pudrem. Żelatynę zalać taką ilością wody, aby ją lekko przykryła i rozpuścić. Połączyć z twarogiem. Masę wyłożyć na stężałą różową galaretkę.
Przygotować drugą różową galaretkę. Przestudzoną ostrożnie wylać na zastygniętą masę serową. Na wierzch ułożyć truskawki pokrojone na połówki. Pozostawić w lodówce na kilka godzin.

Gotowe. Smacznego.


czwartek, 16 maja 2013

Faszerowana pierś z kurczaka w boczku na szpinakowej pierzynce

Nazwa długa, a właściwie oddaje to co popełniłam na obiad. 
Jest to całkowicie moja fantazja i wesoła twórczość. 
Mi smakowało, a Wy spróbujcie i oceńcie sami.

Składniki: (dla 2 osób, a nawet dla 3)

Faszerowana pierś:
- 2 piersi z kurczaka
- opakowanie wędzonego boczku w plastrach
- 4 plasterki sera Mimolette
- 2 plasterki pomidora
- 6 czarnych oliwek
- 2 gałązki rozmarynu
- olej rzepakowy do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- pieprz do smaku

"Pierzynka" ze szpinaku:
- 10 brykietów szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki mleka
- pieprz i sól do smaku
- 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia

Wykonanie:
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Z boku każdej z nich zrobić kieszonkę uważając, aby nie przebić mięsa. Do kieszonki włożyć po 2 plastry pomidora, 1/2 plastra boczku, 3 pokrojone oliwki oraz 2 plasterki sera. Każdą z piersi ściśle zawinąć w boczek. Całość związać nicią. Wierzch doprawić pieprzem oraz papryką w proszku.
Piersi ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Na wierzch każdej z nich położyć gałązkę rozmarynu.
Piec w temperaturze 200°C z włączonym termoobiegiem przez ok. 20 minut.

W międzyczasie pokroić czosnek w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju. Dodać brykiety szpinaku. Smażyć, do momentu, aż się roztopią. Szpinak zalać mlekiem. Dusić 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Gotowe. Smacznego.


czwartek, 9 maja 2013

Gulasz wieprzowy na słodko

Czasem eksperymenty mogą, ale nie muszą się udać. W tym przypadku do samego końca nie dałam K. spróbować tego co tworzę w obawie, że może być tak paskudne w smaku, że... 
Dodanie do mięsnej potrawy bardzo słodkiego wina wydawało mi się najryzykowniejszym krokiem, jaki popełniam... W końcu miał to być nasz obiad....
Jak wyszło? No wyszło, wyszło... ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu...

Składniki: (4 porcje - u nas na dwa dni)

- 0,5 mięsa z szynki wieprzowej
- 1.5 l bulionu drobiowego
- 150ml słodkiego czerwonego wina
- 1 duża marchew
- 1 duża cebula
- 1/2 małego selera
- garść suszonych grzybów leśnych
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- kilka całych ziaren kolorowego pieprzu
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka mięsna
- olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
Mięso umyć i oczyścić, pokroić w kostkę ok. 1cm. Doprawić papryką w proszku. Podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor. W międzyczasie obrać warzywa. Marchew pokroić w półksiężyce, cebulę w piórka, a seler w słupki. Kiedy mięso się podsmaży przełożyć je do garnka, zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Na patelni ze smażenia mięsa podsmażyć warzywa. Dołożyć do mięsa. Do garnka dodać pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby oraz wino. Gotować na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dołożyć mięsną kostkę. Zaprawić mąką rozkłóconą z gulaszem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze 5 minut, aby dodana mąka nie była surowa.

Jako dodatek polecam kaszę gryczaną oraz tarte, czerwone buraczki na ciepło.

Gotowe. Smacznego.


wtorek, 7 maja 2013

Słodki bukiet



Ukochany obchodził ostatnio urodziny… Urodziny nie mogą się obejść bez zdmuchnięcia świeczki… A, że K. nie chciał tortu dostał słodki bukiecik, który był dla mnie, jak się w trakcie tworzenia okazało niezłym technicznym wyzwaniem.

 Składniki:
- 0.5 kg truskawek
- garść winogron
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- ½ tabliczki białej czekolady
- 1 sałata
- 1 średniej wielkości jabłko
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki soli
- 1 i ½ szklanki wody
- osłonka na doniczkę
- wykałaczki
- papier do pieczenia

Wykonanie:
Osłonkę umyć i wyparzyć. Z mąki, soli i wody zagnieść ciasto przypominające masę solną. Wypełnić nim osłonkę po sam brzeg. Na wierzch położyć liście sałaty, tak aby wystawały poza rant osłonki. Na całość położyć jabłko ogonkiem w dół i delikatnie wcisnąć je w masę solną.
Owoce ponabijać na wykałaczki - truskawki od strony szypułki, winogrona, jak się chce.
W szklanych miseczkach, w kąpieli wodnej, rozpuścić połamane tabliczki czekolady. Maczać owoce w czekoladzie i układać na papierze do pieczenia. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Następnie stworzyć na zastygłej gorzkiej czekoladzie wzory z białej czekolady.
Owoce na wykałaczkach powbijać w jabłko, tak aby stworzyć „bukiet”. Przerwy między owocami uzupełnić sałatą.
Schłodzić w lodówce.

Gotowe. Smacznego. 


czwartek, 2 maja 2013

Mintaj w szpinaku z gorgonzolą

Ryba... Trzeba jeść ryby, bo jemy ich za mało... 
Wczoraj kładąc się spać, po bardzo intensywnym dniu spędzonym z fantastycznymi osóbkami, do głowy wpadł mi pomysł na obiad. 
Gdzieś w najciemniejszym kącie zamrażarki czekały filety z mintaja, a tuż obok szpinak... Reszta jakoś sama wpadła w ręce...
Powstało to oto danie.

Składniki: (dla 2 osób)
- 2 filety z mintaja (lub innej ryby)
- 7 brykietów szpinaku
- 200 ml mleka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka śmietany 12%
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku
- 100 g sera gorgonzola
- 2 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie:
Filety rozmrozić, doprawić solą, pieprzem oraz paprykami, obsmażyć z każdej strony i odłożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć szpinak z czosnkiem. Dodać mleko, jogurt i śmietanę. Zagotować. Dodać gorgonzolę oraz pieprz i sól do smaku. Przełożyć rybę na patelnię. Dusić do miękkości ok 10-15 minut.

Jako dodatek polecam ryż.

Gotowe. Smacznego.