Jak to w każdym domu bywa po Świętach zawsze coś zostaje i nie wiadomo co z tym począć. U mnie tak jest z pieczonym karczkiem. Tak więc powstał pomysł na karczek w sosie pieczeniowym.
Jak przygotowałam mięso?? Nic prostszego. Ok 2 kg kawałek karczku natarłam przyprawami (vegeta, pieprz, czosnek, papryka w proszku oraz majeranek) i marynowałam przez noc. Następnego dnia piekłam w 200°C przez 2.5h, aż mięso stało się miękkie.
UWAGA!! Zawsze warto zostawić w słoiczku sos oraz tłuszcz, które pozostają z pieczenia mięsa, bo nigdy nie wiadomo kiedy się przydadzą!!
Składniki: ( na 3 osoby)
- 5 plastrów pieczonego
karczku (ok. 2 cm grubości)
- 1 mała cebula
- 2 łyżki śmietany
- tłuszcz z pieczenia mięsa
- sos pozostały z pieczenia
mięsa
- 1/2 łyżki mąki
- ew. bulion drobiowy
-sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę. Na
patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim cebulę. Następnie na patelni układamy
plastry karczku i podsmażamy na złotawy kolor z każdej strony. Kolejno dodajemy
sos pozostały z pieczenia mięsa oraz ewentualnie bulion drobiowy (jeżeli chcemy
zrobić więcej sosu). Dusimy wszystko 10 minut. Następnie dodajemy śmietanę i
dokładnie mieszamy. Całość zagęszczamy mąką i gotujemy kolejne 5 minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotowe. Smacznego.
Jako dodatek polecam
tłuczone ziemniaki oraz ogórki kiszone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz