czwartek, 27 grudnia 2012

Karczek w sosie pieczeniowym


Jak to w każdym domu bywa po Świętach zawsze coś zostaje i nie wiadomo co z tym począć. U mnie tak jest z pieczonym karczkiem.  Tak więc powstał pomysł na karczek w sosie pieczeniowym.

Jak przygotowałam mięso?? Nic prostszego. Ok 2 kg kawałek karczku natarłam przyprawami (vegeta, pieprz, czosnek, papryka w proszku oraz majeranek) i marynowałam przez noc. Następnego dnia piekłam w 200°C przez 2.5h, aż mięso stało się miękkie.

UWAGA!! Zawsze warto zostawić w słoiczku sos oraz tłuszcz, które pozostają z pieczenia mięsa, bo nigdy nie wiadomo kiedy się przydadzą!!



Składniki: ( na 3 osoby)
- 5 plastrów pieczonego karczku (ok. 2 cm grubości)
- 1 mała cebula
- 2 łyżki śmietany
- tłuszcz z pieczenia mięsa
- sos pozostały z pieczenia mięsa
- 1/2 łyżki mąki
- ew. bulion drobiowy
-sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim cebulę. Następnie na patelni układamy plastry karczku i podsmażamy na złotawy kolor z każdej strony. Kolejno dodajemy sos pozostały z pieczenia mięsa oraz ewentualnie bulion drobiowy (jeżeli chcemy zrobić więcej sosu). Dusimy wszystko 10 minut. Następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Całość zagęszczamy mąką i gotujemy kolejne 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotowe. Smacznego.

Jako dodatek polecam tłuczone ziemniaki oraz ogórki kiszone.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz