niedziela, 23 grudnia 2012

Spaghetti bolognese

Proponuję dziś prawie oryginalne spaghetti bolognese :D
Dlaczego prawie oryginalne?? A no już wyjaśniam.

Porcja dla 2-3osób
Składniki:
- 40 dkg mielonego mięsa wieprzowego (w oryginale jest wołowina)
- 700 ml przecieru pomidorowego
- 10 dkg wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 marchewki
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- ser parmezan
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
- makaron spaghetti.

UWAGA!! W oryginale jest jeszcze dodany listek laurowy oraz seler !!

Wykonanie:
Cebulę, marchew oraz czosnek obrać. Cebulę i boczek posiekać, czosnek przegnieść przez praskę, marchew zetrzeć na tarce.
Rozgrzać niewielką ilość oliwy na patelni i dodać czosnek oraz cebulę. Smażyć do momentu uzyskania złotego koloru. Następnie dodać boczek i smażyć, aż stanie się złoto-brązowy. Kolejno dodać mięso mielone. Smażyć 5-10 minut. Na koniec dorzucić startą marchew.
Dodać czerwone wino i zredukować jego objętość o połowę. Wlać przecier pomidorowy.
Całość dusić około 1 godziny.
Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem.

W między czasie ugotować makaron spaghetti. Makaron odcedzić, przełożyć na talerz. Polać sosem bolognese oraz obficie posypać serem.

Gotowe. Smacznego.


1 komentarz:

  1. U mnie dzisiaj też było spaghetti:) Taka mała odskocznia od Świąt:)

    OdpowiedzUsuń