Jedno z najfajniejszych smakowo połączeń, jakie można sobie wymarzyć... Gorzka czekolada, waniliowa bita śmietana i mięta...
Przepyszne, przepyszne... I jakież proste i tanie....
Składniki: (10 babeczek)
- 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy z kąpieli wodnej.
Do robienia babeczek używamy papierowych papilotów do muffinek.
Wnętrze każdego z papilotów, przy użyciu pędzelka, dokładnie pokrywamy cieniutką warstwą roztopionej czekolady. Następnie wstawiamy je do lodówki i czekamy, aż czekolada zastygnie. Czynność powtarzamy 4-5 razy, do uzyskania dość grubej warstwy czekolady.
Kiedy ostatnia warstwa dobrze się zetnie delikatnie zdejmujemy papiloty. Babeczki zostawiamy w lodówce.
Do miseczki przelewamy śmietanę i dodajemy do niej ziarenka wanilii oraz cukier puder. Ubijamy.
Do babeczek wkładamy po łyżce bitej śmietany. Ozdabiamy listkami mięty.
Gotowe. Smacznego.
Cudenko:)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda i sam pomysł jest świetny.
OdpowiedzUsuńWygląda szałowo :)
OdpowiedzUsuń