sobota, 9 lutego 2013

Czekolada & Bita śmietana... Babeczka z czekolady

Jedno z najfajniejszych smakowo połączeń, jakie można sobie wymarzyć... Gorzka czekolada, waniliowa bita śmietana i mięta... 
Przepyszne, przepyszne... I jakież proste i tanie....

Składniki: (10 babeczek)
- 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- ziarenka z 1/2 laski wanilii

Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy z kąpieli wodnej.
Do robienia babeczek używamy papierowych papilotów do muffinek. 
Wnętrze każdego z papilotów, przy użyciu pędzelka, dokładnie pokrywamy cieniutką warstwą roztopionej czekolady. Następnie wstawiamy je do lodówki i czekamy, aż czekolada zastygnie. Czynność powtarzamy 4-5 razy, do uzyskania dość grubej warstwy czekolady.
Kiedy ostatnia warstwa dobrze się zetnie delikatnie zdejmujemy papiloty. Babeczki zostawiamy w lodówce.

Do miseczki przelewamy śmietanę i dodajemy do niej ziarenka wanilii oraz cukier puder. Ubijamy.

Do babeczek wkładamy po łyżce bitej śmietany. Ozdabiamy listkami mięty.

Gotowe. Smacznego.


3 komentarze: