czwartek, 14 lutego 2013

Zupa z kukurydzy - na walentynki

Coś innego, chociaż to zupa kukurydziana. Walentynki dają okazję, żeby zaskoczyć ukochaną osobę czymś wyjątkowym.
Bardzo prosta w przygotowaniu, a jednak pyszna...
Sukces gwarantuje niewielka ilość składników, czyli prostota. I ta zasada dotyczy każdego dania - im mniej, tym więcej...

Składniki: (3 porcje)
- 1 i 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1.5l bulionu drobiowego (u mnie z kostki)
- 20 dkg paprykowego salami
- 1 średnia cebula
- 3-4 łyżki śmietany 12%
- po 1 łyżeczce: pieprzu, mielonej kolendry, ostrej papryki
- sól do smaku
- olej rzepakowy

Wykonanie:
Salami pokroić w cienkie paseczki, cebulę w drobną kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Zagotować bulion. Dodać do niego odsączoną kukurydzę konserwową oraz podsmażoną cebulę i salami. Doprowadzić do wrzenia. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu 30 minut.
W szklance rozmieszać śmietanę z odrobiną zupy. Połączyć z resztą zupy w garnku. Gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku solą.

Gotowe. Smacznego.


1 komentarz: