czwartek, 25 kwietnia 2013

Krówki? Karmelki? Domowe cukierki...

Domowy słodycz to w moim wykonaniu rzadkość, jednak czasem i słodycz popełniam w przypływie weny twórczej i w ramach "rozwoju osobistego"...
Wyszło całkiem słodkie... i kruche... Spróbujcie.

Składniki:
- 2.5 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka 3.2%
- 20g masła

Wykonanie:
Do rondelka wsypać cukier i zalać mlekiem. Gotować na małym ogniu często mieszając, do momentu, aż całość nabierze karmelowego koloru i będzie konsystencji śmietany (ja gotowałam ok. 1h, ale podobno można zrobić w 30 minut).
Następnie dodać masło i dokładnie wymieszać.
Przelać do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia lub dokładnie wysmarowanego masłem. Odstawić do wystygnięcia (najlepiej na całą noc). Pokroić w prostokąty dowolnej wielkości.

Gotowe. Smacznego.


1 komentarz:

  1. Tyłabym, ale zjeść nie odmówiłabym sobie, uwielbiam takie proste smaki :)

    OdpowiedzUsuń