wtorek, 2 kwietnia 2013

Warkocze z ciasta drożdżowego na słono

Co tu zrobić? Co by tu zrobić...?
Decyzja zapadła.
Bułki z niespodzianką w środku... 

Składniki: (na 9 bułek)

Ciasto:
- 2.5 szklanki maki pszennej
- 5 łyżek oleju
- 3/4 szklanki ciepłej wody + odrobina wody do rozrobienia drożdży
- 2.5 dkg drożdży
- 1 niepełna łyżeczka cukru
- 1 niepełna łyżka mąki
- 1 łyżeczka soli

Dodatki:
- sos pomidorowy lub ketchup
- 5 pieczarek pokrojonych w plasterki
- 15 dkg startego żółtego ser
- kukurydza konserwowa
- oliwki
- wędlina pokrojona w paski
- oregano

Wykonanie:
Drożdże rozdrobnić, zmieszać z cukrem, łyżką mąki oraz ciepłą wodą. Odstawić do wystartowania.
Do naczynia, w którym będzie wyrabiane ciasto, wsypać mąkę oraz sól.  Kiedy drożdże "urosną" do mąki dodać olej, wodę oraz drożdże. Ciasto dokładnie zagnieść.  Uformować z niego kulę, posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto ma podwoić swoją objętość).
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, ponownie delikatnie zagnieść. Z ciasta uformować gruby wałek, podzielić go na 9 części.
Z każdej z nich wałkować cienki, okrągły placek (grubość ok. 0.5 cm).
W myślach podzielić placek dwoma pionowymi liniami na trzy części. Na środkową część nałożyć sos i pozostałe dodatki w ilości dowolnej. Boczne części placka naciąć w paski o grubości 1 cm. Nacięte ciasto zapleść w "warkocz". Wierzch posypać oregano.
Przełożyć na natłuszczoną blachę. Piec po 3-4 sztuki na jednej blasze w temperaturze 200°C przez 15-20 minut z termoobiegiem.

Gotowe. Smacznego.


2 komentarze: