Uwielbiam... Idealna na zimę...
Składniki:
- 5 dużych cebul
- 1l bulionu drobiowego (może być z kostki rosołowej)
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 15 dkg sera żółtego
- olej do smażenia
- 100 ml białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
UWAGA!! Często zdarza mi się gotować tą zupę bez białego wina, bo go po prostu nie mam... Bez też smakuje wyśmienicie.
Wykonanie:
Bulion drobiowy doprowadzić do wrzenia.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę. Posypać cukrem i smażyć do momentu, aż cebula stanie się złoto-brązowa. Następnie posypać mąką i dokładnie wymieszać. Na koniec dolać białe wino. Gotować 1 minutę.
Całość przełożyć do bulionu i dodać suszony tymianek. Gotować 45 minut na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania do zupy dodać żółty ser i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowe. Smacznego.
Jako dodatek polecam grzanki z żółtym serem.
jadłam i polecam. pyszna.
OdpowiedzUsuńwłaśnie zaczęłam gotować - już pachnie cudownie a gdzie koniec ;) dziękuje za super przepis :) pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńJa jutro spróbuję:)
OdpowiedzUsuń