Składniki:
2 pałki z kurczaka
5 średnich pieczarek
1 średnia cebula
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
0.5 l bulionu drobiowego
Przyprawy: majeranek, pieprz,
papryka, pietruszka, sól
Olej
Wykonanie:
Pałki z kurczaka opłukać i
oczyścić, przyprawić majerankiem, pieprzem, papryką, solą oraz polać olejem.
Wszystko ze sobą wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Pieczarki obrać i pokroić na
ćwiartki, cebulę drobno posiekać.
Pałki z kurczaka podsmażyć
na patelni, aż skórka stanie się złota. Przełożyć do garnka. Na oleju ze
smażenia kurczaka podsmażyć cebulę i pieczarki. Dodać do kurczaka i zalać
bulionem. Gotować na małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie (ok. 20 minut)
Następnie w kubku rozmieszać
śmietanę i mąkę z niewielką ilością bulionu, w którym gotował się kurczak. Wlać
do garnka i dokładnie wymieszać z pozostałym płynem.
Na koniec doprawić do smaku
solą i pieprzem oraz obficie posypać pietruszką.
Gotowe. Smacznego.
Jako dodatek polecam puree
ziemniaczane i buraczki na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz