piątek, 21 grudnia 2012

Sos śliwkowy



Składniki:
- śliwki (użyłam śliwek z kompotu)
- 50ml czerwonego, wytrawnego wina
- 1 płaska łyżka miodu naturalnego.
- ew. cukier do smaku

Wykonanie:
W małym garnuszku zagotować śliwki z odrobiną wody i winem. Gotować, aż śliwki zaczną się rozpadać. Całość przetrzeć przez drobne sitko i ponownie zagotować. Gotować dalej na małym ogniu, często mieszając, redukując ilość płynu o połowę. Na koniec dodać miód i dokładnie wymieszać. Sos odstawić do wystygnięcia.

Gotowe. Smacznego.

UWAGA!! Nie ważne, jakich śliwek użyjemy – z kompotu, świeżych, suszonych (te trzeba uprzednio namoczyć) – istotą jest gotowanie ich tak długo, aż zaczną się rozpadać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz