Składniki (ok. 15 naleśników):
- 0.5l wody
- 2 jajka
- mąka („na oko”)
- szczypta soli
- 2 czubate łyżeczki kakao
- olej do smażenia
- dżem truskawkowy
Wykonanie:
Do miksera wlewamy wodę oraz
wbijamy jajka. Miksujemy chwilę po czym stopniowo dodajemy mąkę, tak aby uzyskać
gęste ciasto
UWAGA!! Gęstość sprawdzamy
wkładając i wyjmując łyżkę z ciasta. Kiedy pozostaje na niej cienka warstwa jest
gotowe !!
Odstawiamy na 1 godzinę.
Ciasto dzielimy na pół. Do
jednej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy
niewielką ilość oleju (ważne, alby patelnia była bardzo mocno rozgrzana i
dobrze natłuszczona). Wlewamy niewielkie porcje ciasta i dokładnie
rozprowadzamy po całej patelni, tak aby uzyskać cienkie naleśniki. Czynności
powtarzamy, aż do zużycia całego ciasta.
UWAGA!! Przed każdym
nalaniem ciasta na patelnię, trzeba rozgrzać ponownie odrobinę oleju !!
Naleśniki przekładamy dżemem
truskawkowym i zwijamy w ulubiony kształt.
Gotowe. Smacznego.
Jako dodatek polecam sos
śliwkowy oraz słodko-kwaśną śmietanę 12%.
Bez mleka? O takich to jeszcze nie słyszałam!:))
OdpowiedzUsuń