Składniki
- 4 średnie
ziemniaki
- 3
łyżki śmietany 12%
- pół
średniej cebuli
- 2
plasterki szynki
- ser
żółty ( wg. uznania)
- sól,
pieprz.
- ew. 2
łyżki parmezanu
Wykonanie:
Ziemniaki
dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach 25 minut. W międzyczasie kroimy szynkę
i cebulę w drobną kostkę oraz ścieramy ser.
Odlewamy
ziemniaki i studzimy.
Kiedy są
już zimne przekrawamy na pół i wydrążamy (uważając, aby nie uszkodzić skórki).
Miąższ
wkładamy do miski. Dodajemy pokrojoną szynkę, cebulę, starty ser, śmietanę i ewentualnie
parmezan (jeżeli mamy w domu). Doprawiamy do smaku. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
Faszerujemy
wydrążone skórki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym.
Pieczemy
w piekarniku, w temperaturze 220 oC przez 10-15 minut ( aż ziemniaki
z wierzchu ładnie się zarumienią).
Gotowe. Smacznego.
Jako
dodatek polecam sos czosnkowy oraz koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz