czwartek, 10 stycznia 2013

Domowy burger - palce lizać

Przepadamy za domowymi fast food'ami...
Za Ukochanym chodził od jakiegoś czasu hamburger... 
Teraz leży szczęśliwy i najedzony...

Składniki: (ok. 9 burgerów)
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowo -wołowego
- 3 łyżki ketchupu
- 1 i 1/2 łyżeczki musztardy
- 2 żółtka
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz

Dodatki:
- bułki kajzerki (bo smaczniejsze i tańsze, niż typowe bułki do burgerów)
- ogórek korniszon
- ogórek świeży
- pomidor
- starty żółty ser
- cebula
- sałata
- ketchup
- sos czosnkowy (domowy)
- sos "jak z McDonald's" - domowej roboty- przepis będzie jutro :D

Wykonanie:
Cebulę obrać i posiekać w drobniutką kostkę. Do miski przełożyć mięso, dodać żółtka, cebulę, ketchup i musztardę. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na 20 minut, aby smaki się ze sobą połączyły.
Uformować burgery, takiej wielkości i grubości, jaką się lubi. (u mnie ok. 1 cm.). Upiec na grillu (u mnie ok. 4-5minut)

Bułkę przekroić na pół. Dolną część polać ketchupem, posypać serem i ułożyć burger. Ponownie posypać serem, dołożyć warzywa i pozostałe sosy. Wszystko nakryć drugą połówką bułki.

Gotowe. Smacznego.


2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie,czekam na przepis na sos i będę próbować:)Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń