Pyszne, lekkie i pachnące domowe frytki z piekarnika poprawią niejeden zły humor, a w dodatku nie zawierają całej tony tłuszczu ze smażenia, więc nie powodują wyrzutów sumienia...
Składniki (na 2 osoby):
- 4 duże ziemniaki
- 3 łyżeczki tymianku
- 3 łyżeczki estragonu
- 1 łyżeczka słodkiej
mielonej papryki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki umyć, obrać.
Pokroić w średniej grubość słupki. Przełożyć do miski, doprawić tymiankiem,
estragonem, papryką oraz polać olejem. Wszystko dokładnie wymieszać.
Przygotowane frytki ułożyć
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem) przez 6-7 minut,
aż skórka stanie się chrupiąca i złocista, a w środku frytki będą miękkie.
Przełożyć
na talerz i doprawić solą.
Gotowe.
Smacznego.
Jako
dodatek polecam domowy ketchup.
nie ma nic lepszego niż domowa porcja frytek! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńWyglądają niesamowicie apetycznie :) Olej rzepakowy do smażenia faktycznie najlepszy, bo jest najzdrowszy (najlepszy skład tłuszczowy, dużo witaminy A i E).
OdpowiedzUsuń