sobota, 5 stycznia 2013

Mocno ziołowe frytki

Tak się składa, że dzisiaj też domowy fast food.
Pyszne, lekkie i pachnące domowe frytki z piekarnika poprawią niejeden zły humor, a w dodatku nie zawierają całej tony tłuszczu ze smażenia, więc nie powodują wyrzutów sumienia...


Składniki (na 2 osoby):
- 4 duże ziemniaki
- 3 łyżeczki tymianku
- 3 łyżeczki estragonu
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól do smaku

Wykonanie:
Ziemniaki umyć, obrać. Pokroić w średniej grubość słupki. Przełożyć do miski, doprawić tymiankiem, estragonem, papryką oraz polać olejem. Wszystko dokładnie wymieszać.

Przygotowane frytki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem) przez 6-7 minut, aż skórka stanie się chrupiąca i złocista, a w środku frytki będą miękkie.

Przełożyć na talerz i doprawić solą.

Gotowe. Smacznego.

Jako dodatek polecam domowy ketchup.


3 komentarze:

  1. nie ma nic lepszego niż domowa porcja frytek! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają niesamowicie apetycznie :) Olej rzepakowy do smażenia faktycznie najlepszy, bo jest najzdrowszy (najlepszy skład tłuszczowy, dużo witaminy A i E).

    OdpowiedzUsuń