poniedziałek, 14 stycznia 2013

Zupa krem z czerwonej papryki


Przepadam za zupami... Sycące, lekkie, tanie i szybkie... Wspaniałe na każdą porę roku...


Składniki:
- 3 czerwone papryki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ¼ selera
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1.5 l bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- po 1 łyżeczce papryki słodkiej w proszku, pieprzu cayenne, kurkumy, bazylii
- pieprz, sól
- łyżka śmietany 12% do dekoracji

Wykonanie: 
Warzywa (marchewki, pietruszka, seler) umyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Gotować do miękkości.
Paprykę i cebulę obrać, oczyścić, pokroić w ćwiartki. Polać olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec do momentu, aż na skórce papryki pojawią się czarne plamki. Obrać ćwiartki papryki i włożyć do blendera. Dodać ugotowane warzywa, cebulę, czosnek oraz 3-4 chochle wywaru warzywnego. Wszystko zmiksować.  
UWAGA!! Jeżeli zupa jest zbyt gęsta należy stopniowo dodawać wywar warzywny do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. 
Na koniec dodać przyprawy oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Podawać udekorowane łyżką śmietany.

Gotowe. Smacznego.

3 komentarze: