środa, 10 kwietnia 2013

Domowy kisiel ananasowy z puree z kiwi

W moim domu, w mojej kuchni dzisiaj hamburger, który już na blogu wystąpił o  tu  
Dla odmiany pokażę dziś coś super prostego, co przeniosło mnie i Ukochanego do czasów dzieciństwa.
Oczywiście kisiel można kupić w sklepie, ale ile w nim...??
Jak coś się samemu zrobi od podstaw to się wie co się je.

Składniki: ( 3-4 porcje)
- puszka ananasa (obojętnie czy w kawałkach czy plastrach)
- 500 ml wody
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżeczki cukru
- 2 kiwi

Wykonanie:
Do naczynia przelewamy sok z ananasa, dolewamy 400 ml wody i dodajemy cukier. Ananasa kroimy na małe kawałeczki i dokładamy do garnka. Stawiamy na gazie i zagotowujemy.
W szklance dokładnie mieszamy resztę wody z mąką. Łączymy z gotującym się płynem. Gotujemy 5 minut, na małym ogniu, często mieszając.

Kiwi obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Rozcieramy blenderem na gładką masę.

Gotowy kisiel przelewamy do szklanek. Wierzch dekorujemy puree z kiwi.

Gotowe. Smacznego.


1 komentarz: