sobota, 13 kwietnia 2013

Zupa krem z białych warzyw z gorgonzolą

Co tu dużo pisać. Jest pyszna. Warto ugotować. Na pewno zrobię ją jeszcze nie raz...

Składniki: (4-6 porcji)
- 2 cebule
- 4 średnie ziemniaki
- biała część pora
- 1 pietruszka
- 1 średni seler
- 1.5l bulionu drobiowego
- 100ml śmietany 12%
- 5dkg sera gorgonzola
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Warzywa obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę. Pora umyć i pokroić w talarki. Wszystkie składniki przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Po ugotowaniu dodać ser i całość zmiksować na gładko.Ponownie zagotować
Śmietanę rozmieszać z odrobiną zupy, dodać do garnka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 5 minut.

UWAGA!! Idealnym dodatkiem są skwarki z wędzonego boczku.

Gotowe. Smacznego.


2 komentarze: