poniedziałek, 18 listopada 2013

Quesadilla

Myślami wracam dziś do pewniej mojej kolacji...
Prosta, szybka i bardzo smaczna.

Składniki: (dla 2 osób)
- 3 wrapy
- 4 plasterki salami
- 4 plasterki innej dowolnej wędliny
- 15 dkg żółtego sera
- sos czosnkowy (u mnie domowej roboty)
- ketchup
- 1 łyżka kukurydzy konserwowej
- 1/2 cebuli

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 150 °C.
W tym czasie po pokroić cebulę w piórka, wędliny w kostkę oraz zetrzeć ser.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Na papierze położyć pierwszy wrap.
Posmarować go ketchupem, ułożyć kawałki salami oraz cebulę i posypać serem. Przykryć drugim plackiem. posmarować go sosem czosnkowym, ułożyć drugą wędlinę oraz kukurydzę. Ponownie posypać serem i przykryć trzecim wrapem.
Wstawić do piekarnika na ok 7-10 min (do momentu, aż ser się roztopi, a wrapy się przyrumienią)

Po wyjęciu z piekarnika kroić w trójkąty. Podawać z ulubionymi sosami oraz lekką sałatką.

Gotowe. Smacznego.


czwartek, 7 listopada 2013

Penne all'arrabbiata

Pojawiam się z absolutną bombą!
Jest to przepis, który wykorzystałam do wczorajszego obiadu.
Jeden z najlepszych sosów do makaronu, jaki kiedykolwiek jadłam.
Polecam bardzo gorąco. Jest sosem dość lekkim, z małą nutką pikanterii.

Składniki: (na 2 osoby)
- 1/2 opakowania makaronu typu penne (rurki)
- 15dkg wędzonego boczku
- 1 papryczka chilli
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidoroewgo
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- olej rzepakowy do smażenia
- sól, cukier, ew. sos Worcester do smaku (ale można się bez niego obyć)
- ser parmezan do posypania

Wykonanie:
W dużym garnku nastawić wodę. Po zagotowaniu osolić, wrzucić makaron, ugotować al dente. Odcedzić i odstawić.
Boczek pokroić w drobną kostkę.
Czosnek obrać, posiekać.
Chilli przekroić na pół, wyjąć pestki (są bardzo ostre), posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić boczek i podsmażyć.
Dodać czosnek i chilli, smażyć do momentu, aż czosnek się zrumieni.
Następnie dodać pomidory, przecier pomidorowy i wodę.
Wymieszać, doprowadzić do wrzenia.
Dodać niepełną łyżeczkę cukru, kilka kropel sosu Worcester oraz sól do smaku.
Gotować do momentu, aż sos ładnie się zredukuje.
Pod koniec gotowania dodać natkę pietruszki.
Makaron przełożyć do sosu i dobrze wymieszać.

Danie wyłożyć na talerze. Wierzch posypać odrobiną natki oraz startym parmezanem.

Gotowe. Smacznego.