- 2
jajka
- 200g
mąki
- ok. pół
szklanki wody
- boczek
- 1
cebula
-sól,
kurkuma, pieprz
Wykonanie:
Najpierw okrasa do klusków:
Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy boczek i podsmażamy go do momentu, aż nie zrobi się rumiany. Następnie dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula zrobi się lekko brązowa - wtedy zdejmujemy patelnię z ognia.
Teraz kluski:
Do miski wbijamy jajka i je roztrzepujemy. Do jajek dodajemy mąkę oraz przyprawy. Mieszamy, jednocześnie dodając tyle wody, aby uzyskać gęstą konsystencję ciasta.
W dużym garnku gotujemy dobrze osoloną wodę. Kiedy woda wrze, łyżką
stołową, wykładamy niewielkimi porcjami, przygotowane ciasto do wrzątku.
Gotujemy 3-4 minuty.
Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Przygotowane kluski wykładamy na talerz i okraszamy boczkiem i cebulą.
Jako dodatek proponuję sałatę masłową ze śmietaną ( na słodko)
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz