poniedziałek, 17 grudnia 2012

Lane kluski z boczkiem i cebulą

Składniki:

- 2 jajka
- 200g mąki
- ok. pół szklanki wody
- boczek
- 1 cebula
-sól, kurkuma, pieprz

Wykonanie:
Najpierw okrasa do klusków:
Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy boczek i podsmażamy go do momentu, aż nie zrobi się rumiany. Następnie dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula zrobi się lekko brązowa - wtedy zdejmujemy patelnię z ognia.

Teraz kluski:
Do miski wbijamy jajka i je roztrzepujemy. Do jajek dodajemy mąkę oraz przyprawy. Mieszamy, jednocześnie dodając tyle wody, aby uzyskać gęstą konsystencję ciasta.

W dużym garnku gotujemy dobrze osoloną wodę. Kiedy woda wrze, łyżką stołową, wykładamy niewielkimi porcjami, przygotowane ciasto do wrzątku. 

Gotujemy 3-4 minuty. 

Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.  

Przygotowane kluski wykładamy na talerz i okraszamy boczkiem i cebulą. 
Jako dodatek proponuję sałatę masłową ze śmietaną ( na słodko) 

Smacznego.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz