środa, 23 stycznia 2013

Zupa jarzynowa



Przepraszam, że dość długo nic się nie pojawiło na blogu, ale i tak, że zaczyna brakować czasu i sprzętu na realizację tego co się lubi robić.
U mnie za oknem leżą całe masy śniegu, a termometr pokazuje jakieś -7... 
Myślami krążę wokół potraw, które rozgrzeją po powrocie do domu, a jednocześnie będą łatwe, szybkie i oczywiście tanie...
Tak też moje myśli skoncentrowały się wokół zupy jarzynowej, czy wielowarzywnej (jak kto woli).
"Jarzynówka" jest świetną zupą na zimę. Tak! Jest świetna.

Składniki:
- 1 udko z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 średni ziemniaki
- ½ średniego selera
- ½ opakowania mrożonki wielowarzywnej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka mąki
- 1 kostka rosołowa (drobiowa)
-sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Wodę zagotować w garnku. Udko z kurczaka umyć i przełożyć do gotującej się wody. Gotować 15 minut. 

Warzywa umyć, obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę, dodać do kurczaka. Gotować 10 minut. Kolejno dodać mrożonkę warzywną. Gotować do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie, a skórka z kurczaka będzie ładnie dochodzić. 

Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy, kostkę rosołową oraz zaprawić zupę mąką rozmieszaną ze śmietaną. 

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotowe. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz