Ukochany kiedyś zasmakował podobnej zupy w meksykańskiej knajpce...
Bardzo chciał, żeby upichcić mu taką....
Stworzyłam więc coś takiego...
Zjadł z dokładką, więc dałam radę...
Składniki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 0.5 l bulionu drobiowego
- 0.5 l bulionu wołowego
- 3/4 puszki krojonych, obranych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 łyżeczki papryczki Jalapeño (u mnie w wersji suszonej, kruszonej)
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1/2 awokado
- 2 łyżki startego żółtego sera (u mnie Ementaler)
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka sól
- 1 placek tortilli kukurydzianej.
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Do garnka wlać bulion drobiowy i wołowy oraz krojone pomidory. Cebulę i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do garnka z płynami. Dodać papryczkę Jalapeño, chili, sól i pieprz. Gotować na niewielkim ogniu przez 1h.
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w średniej wielkości kostkę. Podsmażyć na oleju i dodać do gotującej się zupy na 10 minut przed końcem gotowania.
Tortillę pokroić w cienkie paseczki. Podsmażyć na patelni, tak aby stały się chrupiące.
Awokado obrać ze skórki i pokroić na cienkie paseczki (lub jak kto woli w kostkę)
Na dno talerza/miski układamy paski tortilli, zalewamy zupą. Wierzch dekorujemy serem oraz awokado.
Gotowe. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz