czwartek, 20 grudnia 2012

Faszerowane ziemniaki


Składniki
- 4 średnie ziemniaki
- 3 łyżki śmietany 12%
- pół średniej cebuli
- 2 plasterki szynki
- ser żółty ( wg. uznania)
- sól, pieprz.
- ew. 2 łyżki parmezanu

Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach 25 minut. W międzyczasie kroimy szynkę i cebulę w drobną kostkę oraz ścieramy ser.
Odlewamy ziemniaki i studzimy.
Kiedy są już zimne przekrawamy na pół i wydrążamy (uważając, aby nie uszkodzić skórki).
Miąższ wkładamy do miski. Dodajemy pokrojoną szynkę, cebulę, starty ser, śmietanę i ewentualnie parmezan (jeżeli mamy w domu). Doprawiamy do smaku. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
Faszerujemy wydrążone skórki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym.
Pieczemy w piekarniku, w temperaturze 220 oC przez 10-15 minut ( aż ziemniaki z wierzchu ładnie się zarumienią).

Gotowe. Smacznego.
Jako dodatek polecam sos czosnkowy oraz koperek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz