wtorek, 15 stycznia 2013

Domowe musli owsiane

Dzisiaj skromnie... Wręcz ubogo... Usprawiedliwię się. Jestem obecnie za granicą i nie mam za bardzo możliwości zaszycia się w kuchni i pitraszenia, bo jestem w gościach i nie wypada....
Kiedyś przy okazji robienia ciasteczek owsianych  tutaj obiecałam przedstawić mój pomysł na bardzo zdrowe, domowe musli. 
Długo się zbierałam do tego, żeby zakupić składniki, bo miałam wrażenie, że wydam fortunę, ale opłacało się. I jak widać można je jeść nie tylko z mlekiem czy jogurtem...
Sprawdza się zarówno na śniadanie, jak i wtedy kiedy chcemy coś na szybko przekąsić i nie mieć wyrzutów sumienia, że się obrzeramy...

Składniki:
- 1 opakowanie płatków owsianych ( takich, których nie trzeba gotować, czy zalewać gorącym mlekiem)
- 3 czubate łyżki siemienia lnianego

- 10 dkg suszonych śliwek
- 10 dkg suszonych moreli (ja kupiłam morele suszone na słońcu)
- 10 dkg suszonych rodzynek
- 10 dkg orzechów włoskich (już wyłuskanych)
- 10 dkg suszonych jabłek.

Wykonanie:
Do miski wsypać płatki owsiane i siemię lniane. Suszone owoce pokroić w drobną kostkę i dodać do płatków. Następnie grubo posiekać orzechy i dołożyć do mieszanki. Wszystko wymieszać. Przechowywać w szklanym naczyniu.

Gotowe. Smacznego.

Idealne z jogurtem naturalnym...


3 komentarze:

  1. Podoba mi się przepis - ile dokładnie jest tych płatków owsianych i co to za płatki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są błyskawiczne płatki owsiane w opakowaniu 400g :D Smacznego :)

      Usuń
    2. Dziękuję :), na czasie zrobię :)

      Usuń