poniedziałek, 7 stycznia 2013

Nagi schabowy w sosie śmetanowo-koperkowym

Schabowy nie zawsze musi być klasyczny... W panierce... Może wystąpić w wersji lżejszej... Równie smacznej i sycącej...Tak więc schabowy saute wkroczył na mój dzisiejszy stół.

Składniki: (dla 3 osób)
- 4 plastry schabu bez kości (ok 1.5cm grubości)
- 2 łyżki śmietany 12%
- 400ml bulionu ( u mnie z kostki... Niestety)
- 1 mała cebula
- 2 łyżki posiekanego koperku
- vegeta, pieprz
-1 łyżka mąki
- smalec do smażenia

Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W kubku rozrobić kostkę rosołową.
Mięso umyć, osuszyć i odciąć tłuszcz. Rozbić do grubości ok 5mm (mniej więcej). Doprawić vegetą i pieprzem.
Podsmażyć na niewielkiej ilości smalcu tak, aby mięso nabrało złotego koloru . Zdjąć z patelni, przykryć folią aluminiową.
Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić cebulę i zalać połową bulionu. Drugą połowę bulionu rozrobić ze śmietaną i mąką (nie może być grudek). Połączyć z płynem na patelni. Dodać koper i dobrze wymieszać. Schabowe przełożyć do sosu i gotować ok. 10 minut na małym ogniu, często mieszając, redukując objętość sosu o ok. połowę.

Gotowe. Smacznego.

Jako dodatek polecam tłuczone ziemniaki z wody oraz ogórki kiszone.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz