niedziela, 10 lutego 2013

Karkówka...

Za oknem znowu szaro... A w domu grillowanie...
Niedzielny obiad...
Karkówka z grilla w przepysznej marynacie z pieczonym ziemniakiem i zieloną sałatą..
Poezja... 

Składniki:(dla 2 osób)
- 2 plastry karczku o grubości ok 1.5cm
- 2 ziemniaki

 Marynata do mięsa:
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżka wegety
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki papryczki jalapeno (u mnie suszona)
- 1/2 główki cebuli posiekanej w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 5-6 łyżek oleju rzepakowego

Wykonanie:
Mięso umyć przełożyć do miski. Dodać przyprawy, cebulę, czosnek oraz olej. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum 3h. Polecam pozostawienie mięsa na całą noc.
Ziemniaki umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować ok.20minut. Następnie odcedzić, zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku kolejne 15-20minut w temperaturze 200°C.
W międzyczasie rozgrzać grill i ułożyć na nim zamarynowane mięso. Grillować ok.10-12 minut, aż w środku będzie miękkie.

Ziemniaki wyjąć z piekarnika, odwinąć z foli. Z wierzchu posypać solą oraz położyć odrobinę masła.

Wszystkie składniki ułożyć na talerzu. Podawać z ulubioną sałatką.

Gotowe. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz