Kraków znów szary i ponury, chociaż ranek zapowiadał całkowicie coś innego.
Mimo tej niezbyt przyjaznej aury na niedzielnym talerzu "świeciło" nam meksykańskie słońce...
Składniki: (6 burrito)
Placki tortilla:
- 500g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 czubata łyżeczka soli
Farsz do burrito:
- 400g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól do smaku
Dodatki:
- śmietana 18%
- 150g tartego żółtego sera
Wykonanie:
Placki tortilla:
W misce wymieszać mąkę z solą. Dodać olej i stopniowo dodawać wodę jednocześnie zagniatając ciasto. Zagniatać ciasto do momentu, aż przestanie się lepić i łatwo odejdzie od ręki. Następnie uformować z niego kulkę, posmarować ją oliwą. Zawinąć ściśle w folię spożywczą. Pozostawić na 15 minut.
Następnie z ciasta uformować wałek, pokroić na 6 równych części. Z każdej z nich wałkować cienki placek (ok. 0.5cm grubości). Smażyć na dobrze rozgrzanej suchej patelni po ok.2 minuty z każdej strony (kiedy pojawią się bąbelki powietrza, wtedy przewrócić placek na drugą stronę). Placki umieszczać w naczyniu z przykrywką, aby nie wysychały.
Farsz do burrito:
Cebulę oraz czosnek posiekać w drobną kostkę. Zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć do momentu, aż stanie się rumiane. Zalać przecierem pomidorowym, dodać fasolę oraz kukurydzę. Gotować 20 minut. Kolejno dodać przyprawy oraz doprawić do smaku solą.
Więc wszystko prawie gotowe. Zostaje tylko nałożyć farsz na placek, posypać serem i polać śmietaną. Zawinąć i cieszyć się smakiem.
Gotowe. Smacznego.
szukałam przepisu na prostą domową tortillę - ten wydaje się w sam raz, więc może przy następnym napadzie apetytu na kuchnię meksykańską się skuszę :-) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń