poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Czerwony sos "na winie"

Dlaczego "na winie", bo jest w nim wszystko co było w lodówce i na pierwszy rzut oka dobrze się ze sobą komponowało na jednej patelni. I się udało, nawet bardzo. Warto wypróbować, bo sos przeszedł test smakowy Ukochanego, co nie jest wcale takie proste...

Składniki: (3-4porcje)
- 25 dkg wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 2 duże ogórki kiszone (u mnie z domowych weków)
- 150 g papryki konserwowej (u mnie z domowych weków)
- 1/2 puszki kukurydzy
- 50 g zielonych oliwek
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę podobnie jak boczek. Podsmażyć na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Zalać przecierem pomidorowym, gotować na małym ogniu przez 10 minut.
W międzyczasie pokroić paprykę w cienkie paski, a ogórki w talarki i dodać do sosu. Oliwki drobno posiekać, dodać pod koniec gotowania razem z kukurydzą. Doprawić do smaku sosem Worcestershire, cukrem, papryką, chili oraz pozostałymi przyprawami.
Gotować jeszcze 5 minut.

Zjedliśmy z makaronem penne.

Gotowe. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz