wtorek, 1 stycznia 2013

Duszony kurczak z pieczarkami w aksamitnym sosie



Składniki:
2 pałki z kurczaka
5 średnich pieczarek
1 średnia cebula
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
0.5 l bulionu drobiowego
Przyprawy: majeranek, pieprz, papryka, pietruszka, sól
Olej

Wykonanie:
Pałki z kurczaka opłukać i oczyścić, przyprawić majerankiem, pieprzem, papryką, solą oraz polać olejem. Wszystko ze sobą wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki. 

Pieczarki obrać i pokroić na ćwiartki, cebulę drobno posiekać.

Pałki z kurczaka podsmażyć na patelni, aż skórka stanie się złota. Przełożyć do garnka. Na oleju ze smażenia kurczaka podsmażyć cebulę i pieczarki. Dodać do kurczaka i zalać bulionem. Gotować na małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie (ok. 20 minut)

Następnie w kubku rozmieszać śmietanę i mąkę z niewielką ilością bulionu, w którym gotował się kurczak. Wlać do garnka i dokładnie wymieszać z pozostałym płynem.
Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem oraz obficie posypać pietruszką.

Gotowe. Smacznego.

Jako dodatek polecam puree ziemniaczane i buraczki na ciepło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz