niedziela, 30 grudnia 2012

Francuska zupa cebulowa

Uwielbiam... Idealna na zimę...

Składniki:
- 5 dużych cebul
- 1l bulionu drobiowego (może być z kostki rosołowej)
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 15 dkg sera żółtego
- olej do smażenia
- 100 ml białego wytrawnego wina
- sól, pieprz

UWAGA!! Często zdarza mi się gotować tą zupę bez białego wina, bo go po prostu nie mam... Bez też smakuje wyśmienicie.

Wykonanie:
Bulion drobiowy doprowadzić do wrzenia. 
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę. Posypać cukrem i smażyć do momentu, aż cebula stanie się złoto-brązowa. Następnie posypać mąką i dokładnie wymieszać. Na koniec dolać białe wino. Gotować 1 minutę.
Całość przełożyć do bulionu i dodać suszony tymianek. Gotować 45 minut na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania do zupy dodać żółty ser i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotowe. Smacznego.

Jako dodatek polecam grzanki z żółtym serem.


3 komentarze:

  1. jadłam i polecam. pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie zaczęłam gotować - już pachnie cudownie a gdzie koniec ;) dziękuje za super przepis :) pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń