sobota, 19 stycznia 2013

Imprezowe menu, czyli przekąski na zimno cz. III

Pomysł III: Trójkątne kanapeczki z chleba tostowego

Wydawać by się mogło, że to taki banał, że aż szkoda o nim pisać. Jednak zobaczcie sami na zdjęcie… Nie wyglądają fajnie i smakowicie??

Wersja I: Trójkąciki z wędliną.

Składniki:
- chleb tostowy
- kilka rodzajów wędlin (u mnie salami z pieprzem, wędlina z kurczaka, szynka z gruszką)
- żółty ser
- liście sałaty
- ogórki korniszon i świeży (pokrojone w plasterki)
- pomidor (pokrojony w plasterki)
- majonez
- ketchup
- sos „Jak z McDonald’s” przepis tu
- sos czosnkowy (domowej roboty. Przepis podam przy najbliższej okazji)

Wykonanie:
Na kromkę chleba tostowego nałożyć niewielką ilość wybranego sosu. Na nim ułożyć dowolnie wybrane składniki (nie koniecznie wszystkie na raz, bo kanapki będą przeładowane). Polać odrobiną sosu. Nakryć drugą kromką chleba tostowego. Przekroić na skos, aby uzyskać trójkątny kształt.

Wersja II: Trójkąciki z pastą jajeczną.

Ukochany kocha pastę jajeczną pod każdą postacią, więc dostał też taką wersję imprezowych kanapek.

Składniki:
- chleb tostowy
- pasta jajeczna – przepis tu
- ew. majonez

Wykonanie:
Kromkę chleba tostowego posmarować sporą ilością pasty jajecznej, dodać niewielką inność majonezu na wierzch i nakryć drugą kromką chleba tostowego. Przekroić na skos.

Wersja III: Trójkąciki łososiowe.

Składniki:
- chleb tostowy
- wędzony łosoś (w plastrach)
- biały ser
- sól/pieprz do smaku

Wykonanie:
Kromkę białego chleba posmarować niewielką ilością białego sera, na nim ułożyć plasterek łososia. Doprawić solą i pieprzem. Nakryć drugą kromką chleba i przekroić na skos.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz