sobota, 19 stycznia 2013

Imprezowe menu, czyli przekąski na zimno cz. II



Pomysł II: Babeczki w czterech odsłonach.

Odsłona I: Babeczki z pastą jajeczną.

Składniki:
- babeczki kruche do nadziewania na słono/ pikantnie (ja kupiłam gotowe)
- pasta jajeczna domowej roboty – przepis tu (warto zrobić całą podaną w przepisie porcję, bo pasta jajeczna wystąpi w jeszcze jednym pomyśle)
- listki pietruszki dla ozdoby.

Wykonanie:
Babeczki nadziewać niewielką ilością pasty jajecznej. Przyozdobić listkiem pietruszki.

Odsłona II: Babeczki z pastą pomidorowo – bazyliową.

Składniki:
- ¼ kostki białego sera
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 solidna łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- całe oliwki dla ozdoby.

Wykonanie:
Ser, koncentrat pomidorowy i bazylię dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nadziewać babeczki niewielką ilością pasty. Udekorować oliwką.

Odsłona III: Babeczki z pastą paprykową.

Składniki:
- 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
- 4-5 kawałków papryki konserwowej(ilość zależna od wielkości kawałków) – posiekać w bardzo drobną kostkę
- sól/pieprz do smaku
- papryka konserwowa pokrojona w kosteczkę dla ozdoby

Wykonanie:
Wymieszać serek homogenizowany z posiekaną papryką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nadziać babeczki pastą, wierzch ozdobić kawałkami papryki.

Odsłona IV: Babeczki z pastą ziołową.

Składniki:
- ¼ kostki sera białego
- 1 łyżka serka homogenizowanego naturalnego
- szczypta suszonego estragonu, tymianku, pietruszki,
- plasterki ogórka korniszona dla ozdoby.

Wykonanie:
Wymieszać ser biały, homogenizowany oraz zioła. Nadziewać babeczki niewielką ilością pasty, wierzch ozdobić plasterkiem korniszona.



1 komentarz: