czwartek, 3 stycznia 2013

Śledzik pod białą pierzynką, czyli śledź w śmietanie



Ukochany lubi śledzie w śmietanie... Często kupuje gotowce w sklepie... Postanowiłam zrobić domowe, bo zdrowsze... Dobrze wiedzieć co się je...

Składniki:

- 900g śledzi Matias
- 300 ml śmietany 12%
- 3 ogórki korniszony
- 2 ogórki kiszone
- 1 mała cebula
- 1 średnie kwaskowe jabłko
- 2 łyżki łagodnego majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- ¼ szklanki octu 10%

Wykonanie:

Śledzie moczyć w zimnej wodzie często ją zmieniając, do momentu, aż stracą słony posmak. Do ostatniej zmiany wody dodać ocet. W uzyskanej zalewie moczyć śledzie ok 30 minut.

W międzyczasie pokroić ogórki oraz cebulę w drobną kostkę. Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Do miski wlać śmietanę, dodać majonez oraz pokrojone warzywa i jabłko. Wymieszać.

Śledzie odsączyć, przełożyć do śmietany, dobrze wymieszać.

Pozostawić w lodówce na ok 3-4h, aby smaki dobrze się ze sobą połączyły.

Gotowe. Smacznego.


1 komentarz: