piątek, 15 lutego 2013

Łazanki z kapustą i mięsem.

Czasem zapomina się o tych najprostszych potrawach...
Dzisiaj przypominam smak łazanek, które na moim stole ostatnio były całe "wieki" temu...

Składniki: (dla 2 osób i całej masy dokładek)
- 1/2 opakowania makaronu łazanki
- 35 dkg kiszonej kapusty
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 mała cebula
- 1/2 kostki rosołowej drobiowej
- vegeta, pieprz, mielona ostra papryka, 1 liść laurowy
- 1/2 szklanki wody
- olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
Makaron łazanki ugotować w dobrze osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć do momentu zrumienienia mięsa. Dodać kiszoną kapustę, podlać wodą i dołożyć listek laurowy. Dusić pod przykryciem, aż kapusta stanie się miękka.
Następnie wrzucić kostkę rosołową oraz doprawić do smaku.
Całość wymieszać z ugotowanym makaronem.

Gotowe. Smacznego.

UWAGA!! jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna można ją kilka razy przelać wodą i dobrze odcisnąć - będzie mniej kwaśna.

 

2 komentarze:

  1. U mnie w domu jadło się łazanki z boczkiem. A brr.... do teraz mnie wzdryga na wspomnienie tych tłustych glutów w makaronie. Teraz sama dodaję do łazanek chudą szynkę, o dodatku mięsa mielonego nigdy nie pomyślałam. I jak smażę to tylko na oleju rzepakowym - jest najzdrowszy dla serca :)

    OdpowiedzUsuń