wtorek, 5 lutego 2013

Spaghetti z pieczarkami i porem

Obiad... A raczej obiado-kolacja...
Niemal identyczne robił jeden z bardzo znanych i cenionych światowych szefów kuchni... 
I tak nawiasem mówiąc według mnie jest najlepszy... I bardzo inspiruje...
Z tego właśnie względu dzisiejsze danie...
Smak mnie zaskoczył... Było pysznie...

Składniki: (na 2 porcje)
- 10 małych pieczarek
-  białej części pora (ja dałam 1/2 bo był duży)
- 150 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 3-4 łyżki śmietany 12%
- niecałe pół opakowania makaronu spaghetti.
- olej rzepakowy
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki.

Wykonanie:
Ugotować makaron al dente w dobrze osolonej wodzie, odcedzić i zostawić na sicie.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Por umyć i pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć pieczarki i por. Dodać bulion i zredukować objętość o 1/3. Następnie dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu przełożć makaron. Gotować 2-3 min.
Ułożyć na talerzu. Wierzch ozdobić natką pietruszki.

Gotowe. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz