piątek, 1 lutego 2013

Zupa buraczkowa

Za oknem pada deszcz już drugi dzień... Szaro i ponuro w koło...
W białej miseczce na moim stole czerwieni się wspaniała zupa z buraków...
Może dla kogoś będzie to barszcz czerwony... Chociaż w gruncie rzeczy nim nie jest...

Składniki: (dla 4 osób)
- 2 średnie buraki
- 6 średnich ziemniaków
- 2l wody
- barszcz biały w butelce
- 20 dkg boczku wędzonego
- 3 łyżki śmietany 24%
- 1 łyżka mąki
- kostka rosołowa drobiowa
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Ziemniaki i buraki obrać. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę, buraki w plasterki. Przełożyć do garnka, zalać wodą. Gotować do miękkości. Dodać kostkę rosołową. Pod koniec gotowania wlać barszcz biały (ilość zależy od indywidualnych upodobań - im więcej barszczu tym zupa będzie kwaśniejsza). W szklance rozmieszać śmietanę i mąkę z niewielką ilością zupy. Wlać do garnka. Gotować 3-5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Boczek pokroić w drobną kostkę. Wysmażyć na chrupiące skwarki.

Do talerzy wlać zupę. Wierzch dekorować skwarkami.

Gotowe. Smacznego.

UWAGA!! W moim rodzinnym domu tą zupę jada się z chlebem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz