czwartek, 14 marca 2013

Prosta zapiekanka ziemniaczana

W moim domu dzisiaj mamy prosty, ale pożywny obiad...
To chyba próba udowodnienia samej sobie, że nie trzeba zawsze najpierw iść na zakupy, żeby potem ugotować coś smacznego...
Ze składników, które z reguły są pod ręką może powstać coś co wygląda pięknie i równie pięknie smakuje. I w portfelu zostaje kilka groszy :D

Składniki: (na 4 osoby)
- 250g boczku wędzonego
- 150g wędliny (dowolna, którą mamy w lodówce)
- 4 duże ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1/2 puszki kukurydzy
- 150 ml śmietany 12%
- 100 ml mleka
- 150g startego żółtego sera
- 1 jajko
- 2 łyżeczki suszonej/świeżej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- olej do natłuszczenia naczynia żaroodpornego

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w talarki, włożyć do osolonej wody. Gotować do miękkości. Boczek i wędlinę pokroić w słupki, cebulę pokroić w piórka.
W naczynku rozmieszać mleko, śmietanę, jajko, pietruszkę oraz ser. Doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki odcedzić na sicie.
Połowę ziemniaków przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wyrównać (powstaje pierwsza warstwa). Następnie ułożyć warstwę z boczku, wędliny oraz cebuli. Kolejno dodać kolejną warstwę z kukurydzy. Całość polać połową sosu śmietanowo-serowego. Na wierzch wyłożyć pozostałe ziemniaki i polać resztą sosu.
Zapiekać w piekarniku 15 minut w temperaturze 200°C.


Gotowe. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz