czwartek, 16 maja 2013

Faszerowana pierś z kurczaka w boczku na szpinakowej pierzynce

Nazwa długa, a właściwie oddaje to co popełniłam na obiad. 
Jest to całkowicie moja fantazja i wesoła twórczość. 
Mi smakowało, a Wy spróbujcie i oceńcie sami.

Składniki: (dla 2 osób, a nawet dla 3)

Faszerowana pierś:
- 2 piersi z kurczaka
- opakowanie wędzonego boczku w plastrach
- 4 plasterki sera Mimolette
- 2 plasterki pomidora
- 6 czarnych oliwek
- 2 gałązki rozmarynu
- olej rzepakowy do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- pieprz do smaku

"Pierzynka" ze szpinaku:
- 10 brykietów szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki mleka
- pieprz i sól do smaku
- 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia

Wykonanie:
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Z boku każdej z nich zrobić kieszonkę uważając, aby nie przebić mięsa. Do kieszonki włożyć po 2 plastry pomidora, 1/2 plastra boczku, 3 pokrojone oliwki oraz 2 plasterki sera. Każdą z piersi ściśle zawinąć w boczek. Całość związać nicią. Wierzch doprawić pieprzem oraz papryką w proszku.
Piersi ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Na wierzch każdej z nich położyć gałązkę rozmarynu.
Piec w temperaturze 200°C z włączonym termoobiegiem przez ok. 20 minut.

W międzyczasie pokroić czosnek w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju. Dodać brykiety szpinaku. Smażyć, do momentu, aż się roztopią. Szpinak zalać mlekiem. Dusić 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Gotowe. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz