czwartek, 9 maja 2013

Gulasz wieprzowy na słodko

Czasem eksperymenty mogą, ale nie muszą się udać. W tym przypadku do samego końca nie dałam K. spróbować tego co tworzę w obawie, że może być tak paskudne w smaku, że... 
Dodanie do mięsnej potrawy bardzo słodkiego wina wydawało mi się najryzykowniejszym krokiem, jaki popełniam... W końcu miał to być nasz obiad....
Jak wyszło? No wyszło, wyszło... ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu...

Składniki: (4 porcje - u nas na dwa dni)

- 0,5 mięsa z szynki wieprzowej
- 1.5 l bulionu drobiowego
- 150ml słodkiego czerwonego wina
- 1 duża marchew
- 1 duża cebula
- 1/2 małego selera
- garść suszonych grzybów leśnych
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- kilka całych ziaren kolorowego pieprzu
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka mięsna
- olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
Mięso umyć i oczyścić, pokroić w kostkę ok. 1cm. Doprawić papryką w proszku. Podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor. W międzyczasie obrać warzywa. Marchew pokroić w półksiężyce, cebulę w piórka, a seler w słupki. Kiedy mięso się podsmaży przełożyć je do garnka, zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Na patelni ze smażenia mięsa podsmażyć warzywa. Dołożyć do mięsa. Do garnka dodać pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby oraz wino. Gotować na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dołożyć mięsną kostkę. Zaprawić mąką rozkłóconą z gulaszem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze 5 minut, aby dodana mąka nie była surowa.

Jako dodatek polecam kaszę gryczaną oraz tarte, czerwone buraczki na ciepło.

Gotowe. Smacznego.


1 komentarz:

  1. Co prawda wole smakowac mieso w wersji wytrawnej niz na slodko, ale zmiana smaku nikomu jeszcze nie zaszkodzila. Zdrowe odżywianie z pelnowartosciowym miesem moze pomoc a nie zaszkodzic w kazdym calu ;]

    OdpowiedzUsuń