wtorek, 7 maja 2013

Słodki bukiet



Ukochany obchodził ostatnio urodziny… Urodziny nie mogą się obejść bez zdmuchnięcia świeczki… A, że K. nie chciał tortu dostał słodki bukiecik, który był dla mnie, jak się w trakcie tworzenia okazało niezłym technicznym wyzwaniem.

 Składniki:
- 0.5 kg truskawek
- garść winogron
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- ½ tabliczki białej czekolady
- 1 sałata
- 1 średniej wielkości jabłko
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki soli
- 1 i ½ szklanki wody
- osłonka na doniczkę
- wykałaczki
- papier do pieczenia

Wykonanie:
Osłonkę umyć i wyparzyć. Z mąki, soli i wody zagnieść ciasto przypominające masę solną. Wypełnić nim osłonkę po sam brzeg. Na wierzch położyć liście sałaty, tak aby wystawały poza rant osłonki. Na całość położyć jabłko ogonkiem w dół i delikatnie wcisnąć je w masę solną.
Owoce ponabijać na wykałaczki - truskawki od strony szypułki, winogrona, jak się chce.
W szklanych miseczkach, w kąpieli wodnej, rozpuścić połamane tabliczki czekolady. Maczać owoce w czekoladzie i układać na papierze do pieczenia. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Następnie stworzyć na zastygłej gorzkiej czekoladzie wzory z białej czekolady.
Owoce na wykałaczkach powbijać w jabłko, tak aby stworzyć „bukiet”. Przerwy między owocami uzupełnić sałatą.
Schłodzić w lodówce.

Gotowe. Smacznego. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz