czwartek, 2 maja 2013

Mintaj w szpinaku z gorgonzolą

Ryba... Trzeba jeść ryby, bo jemy ich za mało... 
Wczoraj kładąc się spać, po bardzo intensywnym dniu spędzonym z fantastycznymi osóbkami, do głowy wpadł mi pomysł na obiad. 
Gdzieś w najciemniejszym kącie zamrażarki czekały filety z mintaja, a tuż obok szpinak... Reszta jakoś sama wpadła w ręce...
Powstało to oto danie.

Składniki: (dla 2 osób)
- 2 filety z mintaja (lub innej ryby)
- 7 brykietów szpinaku
- 200 ml mleka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka śmietany 12%
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku
- 100 g sera gorgonzola
- 2 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie:
Filety rozmrozić, doprawić solą, pieprzem oraz paprykami, obsmażyć z każdej strony i odłożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć szpinak z czosnkiem. Dodać mleko, jogurt i śmietanę. Zagotować. Dodać gorgonzolę oraz pieprz i sól do smaku. Przełożyć rybę na patelnię. Dusić do miękkości ok 10-15 minut.

Jako dodatek polecam ryż.

Gotowe. Smacznego.

3 komentarze:

  1. Nominacja dla Ciebie w Liebster Blog Award :). Zapraszam do zabawy: http://gotujsiektomoze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Harveys Lake Tahoe Closing Due to COVID-19 Incident 다파벳 다파벳 dafabet link dafabet link jeetwin jeetwin 988Football Mathematical Predictions - Thauberbet

    OdpowiedzUsuń