środa, 20 marca 2013

Zupa gulasz

Czasem brak pomysłu na obiad to też jakiś pomysł... Przewrotnie...
Kolejny raz chcę pokazać, że z pozornie niczego można coś zrobić.
Ta zupa to efekt wrzucania do garnka wszystkiego, co mogłoby się zmarnować...
Wynik przeszedł moje najśmielsze oczekiwania... Nie spodziewałam się tak bogatego smaku...

Składniki (wyszło bardzo dużo. Mieliśmy na 3 obiady dla 2 osób)
- 400g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 czerwona papryka
- 2 średnie cebule
- 5 średnich ziemniaków
- 300g pieczarek
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 średniego selera
- 1/2 białej części pora
- 400 ml przecieru pommidorowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1,5 l gorącej wody
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 3 łyżki sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka cukru
- 2 kostki rosołowe drobiowe
- 3 łyżki śmietany 12%
- sól do smaku
- olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
Pieczarki, marchewki, pietruszkę, seler, cebulę oraz ziemniaki obrać. Pieczarki pokroić w ćwiartki, pozostałe warzywa pokroić w drobną kostkę, a cebulę i pora drobno posiekać. Ziemniaki zalać wodą, postawić na ogniu. Na patelni podsmażyć mielone mięso. Dodać je do gotujących się ziemniaków. Na tej samej patelni podsmażyć pozostałe warzywa oraz cebulę i pora. Również przełożyć do garnka. Całość doprowadzić do wrzenia. Dolać przecier, koncentrat pomidorowy oraz kukurydzę. Dodać przyprawy i kostki rosołowe.
Gotować na wolnym ogniu ok 45-60 minut (do momentu, aż warzywa będą miękkie)

Pod koniec gotowania zaprawić zupę śmietaną oraz doprawić do smaku solą.

Gotowe. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz