piątek, 28 czerwca 2013

Aromatyczna karkówka a'la gyros

Wreszcie nadszedł moment na regenerację sił wykorzystanych na pisanie pracy magisterskiej, sesję i całą otoczkę związaną z zakończeniem studiów.
Mam nareszcie czas, aby robić to co kocham.
Dziś prezentuję karkówkę w bardzo ciekawej, aromatycznej odsłonie.

Składniki: (2 osoby)
- 2 plastry karkówki ( grubość ok 1 cm.)
- 1 duża cebula
- 1 średnia czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolędry
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki tymianku
- pieprz i sól do smaku
- olej rzepakowy

Wykonanie:
Karkówkę pokroić w cienkie paski, dodać przyprawy, posiekany czosnek oraz musztardę i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie pokroić cebulę w piórka, a paprykę w kostkę. 
Zamarynowane mięso smażyć na rozgrzanym oleju ok. 10 min. Dodać cebulę i paprykę - smażyć kolejne 5-10 min. Następnie całość podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Podawać z ziemniakami lub ryżem oraz sałatą.

Gotowe. Smacznego.

3 komentarze:

  1. Oj, po takim posiłku powrócą Ci siły za całe ostatnie 5 lat studiów, nie wątpię. Wygląda bardzo apetycznie :)
    Pozdrawiam.
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma jak karkówka :) fajny, oryginalny przepis ;) polecam też karkówkę z grilla http://www.zgrilla.pl/grillowana-karkowka-z-cytrusowej-marynaty/ pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń