sobota, 13 lipca 2013

Kotlety z jajek z sosem pomidorowym

Z racji, że wczoraj był piątek jedliśmy danie bezmięsne, bo warto chociaż jeden dzień w tygodniu z niego zrezygnować.

Danie proste, szybkie i przede wszystkim tanie, a jednocześnie smaczne i sycące.


Składniki: (dla 2 osób)
- 11 jajek (10 do ugotowania i 1 dodatkowe)
- 1 duża cebula
- bułka tarta
- 1 łyżka majonezu
- pieprz
- sól
- pietruszka
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 małej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki pasty chili (ja dostałam od A., taką piekielne ostrą)
- 2 łyżeczki cukru
- 1 solidna łyżeczka koncentratu pomidorowego
- olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie: 
Sos:
Cebulę, czosnek i paprykę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Połowę przełożyć do blendera (będzie do kotletów). Do pozostałej cebuli dodać czosnek i paprykę - lekko podsmażyć. Zalać pomidorami, dodać pastę chili i koncentrat pomidorowy. Gotować na małym ogniu 15 min. Dodać cukier, sól i pieprz do smaku.

Kotlety:
Jajka umyć, 10 szt ugotować na twardo i odstawić do przestygnięcia. Obrać, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do podsmażonej cebuli (którą wcześniej odłożyliśmy z patelni). Całość dokładnie zblendować. Dodać jedno surowe jajko, majonez, pietruszkę, pieprz i sól do smaku. Dokładnie połączyć składniki. Dodać ok. 2 łyżki bułki tartej i dobrze wyrobić masę. Następnie formować kotlety (wielkość wg. uznania) i panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na złoto-brązowy kolor.

Kotlety ułożyć na talerzu i polać sosem pomidorowym.

Można podawać z młodymi ziemniakami oraz sałatą masłową na słodko.

Gotowe. Smacznego.



1 komentarz:

  1. Uwielbiam kotlety z jajek! Do tego pyszny sos, palce lizać ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń