Dzisiaj pierwszy raz zrobiłam kluski śląskie, które w rodzinnym domu
nazywane są stomilkami - od nazwy producenta opon samochodowych, wszak ich kształt przypomina nieco oponę.
Nakład pracy jest niewielki, a i koszty małe. Obiad syty, ale nie ciężki. Na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole...
Składniki:
Kluski:
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 1 łyżka mąki pszennej typ 450
- 1 jajko
Sos: (ilość wystarczająca na 5 porcji)
- 2 plastry mięsa od szynki (ok. 1,5cm grubości)
- 1 mała marchew
- 1 mała pietruszka
- 1/4 średniego selera
- 1 średnia cebula
- 1,5 litra bulionu drobiowego ( u mnie z kostki)
- 4 suszone grzyby leśne
- 2 łyżki mąki + 1 łyżeczka
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- sól, pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Sos:
Bulion
doprowadzić do wrzenia. Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę (ok.
1x1cm), dodać paprykę i wymieszać. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do bulionu. Cebulę, marchew,
pietruszkę i seler obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na lekko
złoty kolor, dodać do mięsa. Do garnka dołożyć połamane grzyby.
Gotować na wolnym ogniu ok. 1,5h - aż mięso będzie miękkie.
Na czystej
patelni zrobić zasmażkę - rozgrzać olej, wsypać dwie łyżki mąki i smażyć
do momentu, aż mąka lekko zbrązowieje. Przełożyć do miseczki i zalać
niewielką ilością zimnej wody. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, wlać do garnka.
W miseczce wymieszać śmietanę z 2 łyżkami sosu
oraz 1 łyżeczką maki. Połączyć z pozostałym sosem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować ok. 5 min.
Kluski śląskie:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w ćwiartki. Gotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i dokładnie pognieść. Odstawić do ostygnięcia. Następnie dwukrotnie przepuścić przez praskę do ziemniaków. Całość przełożyć do miski, dokładnie ubić i podzielić na 4 części. Jedną z nich wyjąć i ułożyć na pozostałych ziemniakach. Powstałą dziurę wypełnić mąką ziemniaczaną (tak, aby jej warstwa była równa ziemniakom) i dosypać jedną łyżkę mąki pszennej. Wbić jajko, dokładnie zagnieść ciasto. Następnie uformować z niego wałek i pokroić na równe części. Z każdej formować kulkę, lekko spłaszczyć i zrobić palcem dołek po środku. Kluski włożyć do wrzącej osolonej wody. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Ugotowane kluski śląskie ułożyć na talerzu i polać sosem.
Gotowe. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz