wtorek, 18 czerwca 2013

Kurczak w papryce

Słońce świeci od rana, ja mam wreszcie kilka minut, więc podzielę się przepisem na danie, które ostatnio gościło na moim stole przy okazji pobytu mojej mamy w Krakowie.

Składniki: (na 3 osoby)
- 9 pałek z kurczaka
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka ostrej mielonej papryki
- 5-6 listków świeżej bazylii
- 1 łyżeczka miodu
- garść świeżych liści oregano
- 3 ząbki czosnku
- pieprz do smaku
- 2 łyżko oleju rzepakowego

Wykonanie:
Kurczaka umyć i dokładnie osuszyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać olejem. Dodać papryki, posiekane oregano, bazylię i czosnek, miodu oraz pieprzu. Dokładnie obtoczyć kurczaka w przyprawach. Odstawić do lodówki na 3-4h.
Piekarnik nagrzać do 190 °C. Kurczaka piec łącznie 20 minut (10 minut bez termoobiegu i 10 minut z włączonym termoobiegiem).

Podawać z ziemniakami i sałatą na słodko z jogurtem. Pycha :D

Gotowe. Smacznego.


1 komentarz:

  1. mhmmm pycha :) kojarzy mi się z kurczakiem po wietnamsku z pewnej restauracyjki w krakowie :)

    OdpowiedzUsuń