środa, 5 czerwca 2013

Drożdżowe bułki a'la pizza

Tylko wyobraźnia mnie ogranicza... :D

Składniki: (ok. 10 bułek)
- 2,5 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do rozrobienia drożdży
- 2,5 dkg drożdży (u mnie prasowane)
- 3/4 szklanki ciepłej wody + trochę do rozrobienia drożdży
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1/2 puszki pomidorów krojonych
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 3 łyżeczki cukru
- pieprz i sól do smaku
- 10 - 15 oliwek
- wędlina (jaką macie w domu)
- żółty ser ok. 15dkg
- 1/2 średniej cebuli

Wykonanie: 
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać mąkę oraz 1 łyżeczkę cukru. Dodać tyle wody, aby zakryła całość. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wystartowania.
Pokroić cebulę w piórka, wędlinę oraz oliwki w kostkę. Ser zetrzeć na tarce.
W małym garnku zagotować pomidory z puszki. Dodać koncentrat, cukier, paprykę oraz doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 10 minut na średnim ogniu.
W dużej misce wymieszać mąkę z solą (można dodać suszoną bazylię, oregano, paprykę w proszku etc.) Dodać drożdże, wodę oraz olej. Zagnieść ciasto ( ma być sprężyste i nie kleić się do ręki). Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut.
Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto, rozwałkować na ok. 0,5 cm prostokątny placek. Wierzch posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć wędlinę, cebulę, oliwki oraz ser. Całość zwinąć w rulon. Pokroić na ok. 10 równych części. Każdą z nich lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Piec w 190 °C z włączonym termoobiegiem przez 15 minut.


Gotowe. Smacznego.


7 komentarzy:

  1. super! :) to 0,5 cm to grubość? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Koniecznie muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sylwia tak, tak potwierdzam :D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Przesyłam nominację i gratuluję
    Wiadomość z adresu: http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award-dziekujac-za.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm uwielbiam takie pizzerinki :)))

    OdpowiedzUsuń