sobota, 3 sierpnia 2013

Naleśniki z serkiem i sosem truskawkowym.

Naleśniki bez mleka w innej odsłonie. Lekkie i pyszne w sam raz na upalny, letni dzień.

Składniki (ok 15. naleśników)
- 0.5l wody
- 2 jajka
- mąka („na oko”)
- szczypta soli
- olej do smażenia
- 250g truskawek
- 300g serka homogenizowanego (u mnie w wersji do sernika)
- cukier puder (ilość zależna od upodobań)
Wykonanie:
Do miksera wlewamy wodę oraz wbijamy jajka. Miksujemy chwilę po czym stopniowo dodajemy mąkę, tak, aby uzyskać gęste ciasto. Na koniec dodajemy szczyptę soli. Odstawiamy na ok 1h.

Smażymy cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej, natłuszczonej patelni (świetnie się sprawdza pędzelek do smarowania patelni olejem)

Następnie mieszamy serek z cukrem pudrem na gładką masę i wstawiamy do lodówki na 15 minut. 

Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i miksujemy (specjalnie nie dodawałam cukru, ponieważ nadzienie do naleśników zrobiłam słodkie, więc lekko cierpki sos z truskawek dobrze się komponuje.)

Każdy naleśnik smarujemy serkiem i składamy w ulubiony sposób.


Na talerzu robimy "kleksa" z sosu truskawkowego, na nim układamy naleśniki.
Wierzch można udekorować truskawką oraz listkiem bazylii.

Gotowe. Smacznego.


1 komentarz: